Kellyanne Conway:

- Ekteskapet overlever kanskje ikke

Kellyanne Conway var Donald Trumps nære medarbeider. Hun tror det kan ha ødelagt ekteskapet.

SEIER: Donald Trump er nettopp blitt erklært som vinner av presidentvalget i 2016 og holder en arm rundt sin daværende valgkampsjef, Kellyanne Conway. Forholdet til ektemannen er ikke like bra etter åra med Trump, ifølge hennes egen bok. Foto: REUTERS/Mike Segar/File Picture
SEIER: Donald Trump er nettopp blitt erklært som vinner av presidentvalget i 2016 og holder en arm rundt sin daværende valgkampsjef, Kellyanne Conway. Forholdet til ektemannen er ikke like bra etter åra med Trump, ifølge hennes egen bok. Foto: REUTERS/Mike Segar/File Picture Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Conway ble først Trumps valgkampsjef i 2016. Deretter fortsatte hun som seniorrådgiver da han ble president i USA. Nå er hun ute med boka «Here's the Deal». Det er enda ei bok i en lang rekke av memoarer fra tidligere Trump-medarbeidere.

Men der mange av dem er svært opptatte av å distansere seg fra den tidligere presidenten, velger Conway en annen tilnærming.

ALTERNATIVE FAKTA: Kellyanne Conway, rådgiveren til president Donald Trump, sier pressesekretæren i Det hvite hus la fram «alternative fakta» om antall oppmøtte på innsettelsesseremonien. Videoen er fra januar 2017. Video: MEET THE PRESS-NBC NEWS'/AP Vis mer

Hun er fortsatt ganske lojal mot Trump, og desto mer kritisk til sin egen ektemann, George Conway.

De siste åra har interessen rundt ekteparet vært enorm. Mens hun var én av Trumps mest synlige talspersoner, var han én av Trumps argeste konservative kritikere.

FORTSATT GIFT: Kellyanne og George Conway er fortsatt gift. Her er de sammen under innsettelsen av Donald Trump som president i januar 2017. Foto: REUTERS/Joshua Roberts/File Photo
FORTSATT GIFT: Kellyanne og George Conway er fortsatt gift. Her er de sammen under innsettelsen av Donald Trump som president i januar 2017. Foto: REUTERS/Joshua Roberts/File Photo Vis mer

«Trainwreck»

- Ekteskapet framsto som et «trainwreck». Hun forlot jo også Trump-administrasjonen mot slutten for å redde ekteskapet og barna, sier David Birdsell, professor ved Kean University og ekspert på politisk kommunikasjon, til Dagbladet.

I august 2020, sendte George og Kellyanne Conway begge ut uttalelser om at de trakk seg fra posisjoner på hver sin kant for å ta vare på familien.

- Spenningen mellom dem var ekte. Ektemannen så henne som en talsperson for en uredelig administrasjon og en president han ikke hadde noen respekt for, forklarer professor i statsvitenskap ved Rutgers University, Ross Baker, til Dagbladet.

To menn

Selv skriver Conway at hun fortsatt ikke er sikker på om ekteskapet vil overleve.

- Jeg hadde to menn i mitt liv. Én var ektemannen min. Én var sjefen min, som også var USAs president. Én av de mennene forsvarte meg. Og det var ikke George Conway. Det var Donald Trump, skriver Kellyanne Conway i boka og legger til:

- Demokratiet vil overleve. Amerika vil overleve. George og jeg vil kanskje ikke overleve.

Mens hun stadig var å se på amerikanske TV-skjermer for å spre Trumps budskap, ga ektemannen stadig intervjuer eller tvitret om hvor forferdelig han syntes Trump var. Han var også sentral i Lincoln Project, som var en gruppe republikanere som var svært kritiske til den daværende presidenten.

ENDRING: I snart fire år har Kellyanne Conway forsvart Donald Trump i offentligheten. Da hun nylig dukket opp på skjermen, var det derimot noe helt annet enn meningene hennes som sørget for debatt i sosiale medier. Foto / video: NTB Scanpix / FOX News / AP Vis mer

- Nesten ondskapsfull

I boka beskriver hun ektemannens angrep mot Trump som «sleipe, nesten ondskapsfulle»

- Kveld etter kveld kom jeg hjem fra travle dager på jobben. Jeg tok meg av oppvask, hunder, klesvask, håndterte ungdomsdramaer og traumer. George trakk seg bare unna. Inne på hjemmekontoret sitt planla han angrep mot sjefen min og meg, skriver Kellyanne Conway.

Trump på sin side var ikke tilbakeholden med sine synspunkter mens det hele pågikk. På Twitter kalte han blant annet George Conway «en iskald TAPER» og en «ektemann fra helvete».

I boka forteller også Kellyanne Conway om hvordan Trumps datter, Ivanka, skal ha gitt henne en post-it-lapp med «navn på to lokale leger som spesialiserte seg på parterapi».

- Etter at jeg viste George navnene, avviste han den ene og sa halvhjertet ok til den andre mens han kikket på telefonen sin. Vi dro aldri dit, forteller hun i boka.

Inviterte

Birdsell var tidligere dekan ved Marxe School of Public and International Affairs ved Baruch College. Den gangen inviterte han flere ganger Conway til å holde foredrag for studentene. Dette var flere år før hun ble Trumps ivrige valgkampsjef i 2016.

- Den gangen var hun en velrespektert meningsmålingsekspert for mange forskjellige republikanske politikere. Folk respekterte henne, og vi satte stor pris på å høre fra henne. Og i den jobben er en objektiv tilnærming til fakta og tall noe av det aller viktigste. Derfor er det vanskelig og merkelig å se hvordan hun nå fullstendig pusher Trumps budskap og løgner, sier Birdsell.

Han ville ikke invitert henne tilbake til et liknende opplegg i dag.

- Det er vanskelig å se hvilken nyttig læringsprosess det ville være for studentene dersom de bare ble utsatt for den typen løgner hun sprer, sier Birdsell.

- Brubygger

Han forteller hvordan Conway ble ansett for å være en ganske så mainstream republikaner. Så i 2016 valgte hun å gå inn for å hjelpe outsideren Trump med valgkampen.

- Hun bygget Trumps troverdighet blant mange av republikanerne som var svært skeptiske. Hun ble også en veldig viktig stemme innad i administrasjonen, og hun ble viktig for å forklare Trumps budskap til omverdenen, sier Birdsell.

Angrep fra Mars

Mens Trump selv går ganske fri i Conways nye bok, langer hun ut mot Trumps svigersønn, Jared Kushner, som fikk ansvaret for en enorm portefølje med saker som rådgiver i Det hvite hus. Hun beskriver Kushner som «kløktig og kalkulerende».

- Det var ikke et tema han mente han ikke var ekspert på. Justisreform. Fred i Midtøsten. Grensene mot sør og nord. Tidligere soldater og opioider. Teknologiselskaper eller småbedrifter. Dersom angrep fra marsboere hadde havnet på radaren, hadde han gladelig lagt dem til sin stadig voksende portefølje, skriver Conway.

I boka forteller hun også om det berømte øyeblikket i valgkampen i 2016 hvor lydopptak fra en innspilling av Access Hollywood i 2005 ble lekket. Opptaket viser Trump mens han skryter at av han forgriper seg på kvinner med det nå så berømte uttrykket «grab'em by the pussy».

Vurderte å gi opp

Avsløringen så ut til å sende Trumps valgkamp ut i grøfta én måned før valget mot Hillary Clinton.

- Når du er en stjerne lar de deg gjøre hva som helst. Jeg venter ikke engang. Og når du er en stjerne lar de deg gjøre det. Du kan gjøre hva som helst, skryter Trump mens mikrofonene står på.

Trump selv har tidligere benektet at hendelsen fikk ham til å vurdere å trekke seg.

- Det er null sjanse for at jeg gir meg. Jeg gir aldri opp, sa Trump til Wall Street Journal 8. oktober 2016.

Conway skriver imidlertid at hun diskuterte situasjonen i et møte i Trump Tower samme dag.

- Bør jeg komme meg ut av valgkampen? skal Trump ha spurt Conway.

Conway skriver at hun ble usikker på om Trump testet henne, eller om han faktisk var i tvil.

- Du kan faktisk ikke trekke deg hvis ikke du vil gi opp og gi hele den fordømte greia til Hillary, skal Conway ha svart.

- Hva mener du med at jeg ikke kan? skal Trump ha respondert.

- Jeg vet du ikke liker å tape, men jeg vet også at du ikke liker å gi deg, svarte Conway.

«Fake news»

Én måned seinere ble Trump valgt til president i USA.

- Conway spilte en veldig viktig rolle - særlig tidlig i Trumps presidentperiode - med å kommunisere budskapet hans på en effektiv måte, sier professor Baker til Dagbladet.

Han forklarer at hun dessuten var svært populær og tilgjengelig blant politiske journalister i Washington D.C.

- Og hun var kanskje den som faktisk fant opp uttrykket «fake news», sier Baker om uttrykket Trump begynte å bruke om alle nyheter han ikke likte fra de største mediene i USA.

Hun brukte også uttrykket «alternative fakta» for å forsvare Trump-administrasjonens løgner om antallet i publikum da Trump ble tatt i ed.

Rasert troverdighet

Baker understreker også hvordan memoarer som Conways må leses med stor skepsis.

- De beskriver svært ofte historien på en spesiell måte for å rettferdiggjøre sine egne handlinger, eller for å distansere seg fra hendelser i administrasjonen, sier han.

Både Baker og Birdsell mener troverdigheten hennes som leder for en seriøs meningsmålingsbedrift er ganske rasert etter alle løgnene under Trump-åra. Men de tror likevel hun vil ha ei framtid i republikansk politikk.

- Ettermælet hennes vil være som en av de fremste og mest effektive tilretteleggerne for Trump. Hun var også en av hans aller nærmeste rådgivere, og en som var i stand til å snakke til ham på en måte han likte. Slik fikk hun svært mye innflytelse, sier Birdsell.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer