I skuespillet «Barselstuen» av Ludvig Holberg er det en scene med Arianche Bogtrykkers og en barselkone, og samtalen mellom dem tar sterkt preg av boktrykkerkonas språk og metaforikk.
I løpet av samtalen kommer de inn på muligheten for å tjene penger på publiseringsvirksomheten. Barselkona mener det må bli gode inntekter av det. Da svarer Arianche: «Jeg skal sige Madamen, min Mand er noget curiørsk, han gjør mange Ting meere for at tiene Publicum end for Profit». Barselkona svarer: «For at tiene Notarius Publicus?» Arianche: «Ney, vi kalder Publikum det gemeene beste».
Etter å ha fulgt Gudmund Hernes mange roller i det norske samfunn gjennom 60 år og fram til i dag, da han utgir en samling artikler om store vitenskapelige og politiske spørsmål, og epistler om daglige utfordringer for oss alle, vil jeg påstå at det er mye av de to konene i ham. Men mest er det nok av boktrykkerhustruen. Hun lærer jo bort metaforenes kunst. Hun har et overordnet syn på nødvendigheten av å delta i den offentlige diskurs. Hun argumenterer også saklig for sitt syn. Deltakelse i den offentlige debatt skal fremme «det gemeene beste», altså et levende sivilsamfunn og dermed demokratiet, enten argumentasjonen er sterk eller svak bare den søker sannhet gjennom fakta.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger