BOK: Hovedpersonene i denne fenomenalt flerdimensjonale, politisk ukorrekte og høyst menneskelige komedien: Reese er en transkvinne som har et hemmelig forhold til en gift mann. Han er HIV-positiv og Reese går på PrEP, medisinen som skal forhindre at hun smittes. I sin erotiske lek fantaserer de om at han skal gjøre henne gravid – og omtaler PrEP som hennes P-piller – hva om hun ikke tok den? Rees store drøm er å få et barn, den endelige bekreftelsen på kvinnelighet.

«Detransition, baby»
Skjønnlitteratur
«Bitende komisk om roller og kjønn, lengsler og rammer»
Ekskjæresten til Rees heter Ames. Eller, det heter han nå. Før, da de var sammen, het han Amy, men før det het han James. Ames har detransitioned, som det heter i boktittelen og lever nå som mann igjen. For noen konservative er slike som ham den våte drømmen, beviset: Han har ombestemt seg, han er egentlig mann. Men det er han jo egentlig slett ikke: Ames har en trans-identitet, han er, men han makter ikke lenge å «gjøre», trans. Ikke etter at han ble slått ned på gata.
Det hele førte til at Reese slo opp: Hun har riktignok en heftig greie med gifte menn, men hun takler ikke at kjæresten skifter tilbake til å leve som mann.
Et sjokk
Forvirret? Det er bare barnemat i forhold til hva Katrina må føle. Hun er en vellykket, men nyskilt, kinesisk-jødisk forretningskvinne som har gått inn i et forhold til en av sine underordnede, og i en alder av 39 oppdager at hun er blitt gravid. Det er overraskende, fordi Ames har fortalt at han er steril. Det han ikke har fortalt henne, er at grunnen til at han tror det, er at han har gått på hormonbehandling og levd som kvinne i flere år før de ble sammen. Det kommer som et sjokk.
Graviditeten kommer som et like stort sjokk på Ames også: Ok, han, eller hun, har skiftet tilbake til rollen som mann igjen, men rollen som far? Det er et skritt for langt. Men kanskje Reese, Katrina og Ames kunne slå seg sammen og lage en ny, skeiv familie, med en cis-kvinne, en transkvinne og Ames? Og tittelen får en ny mening: Den er ikke lenger en oppfordring om detransition, den er et handlingsreferat: Detransition, og så baby.
Uten offerrolle
Torrey Peters er en amerikansk forfatter som slik i sin debutroman utforsker utfordringene i et ennå nytt og ukjent landskap: Hvordan definere sin identitet innenifra, når så mange der ute gjerne vil definere den utenifra.

Arrogant og provoserende
Fortellingen slik den utvikler seg er ellevill og opplysende, utfordrende og underholdende. Den er åpen om det tragiske uten å dyrke offerrollen. Hvordan skal man makte det når man selv har et sterkt behov for å få bekreftet hvem man er fra andre? Det er problemer mange sliter med, men i «Detransition, baby» utspiller handlingen seg i et transkvinnemiljø i Brooklyn.
Det vi leser er som en reise inn i et ennå ukjent terreng, der hver oppdagelsesreisende har sitt eget kart og sin egen reise, og der mulighetene for konflikt alltid er der når de oppdagelsesreisende snubler inn i hverandres virkelighet.
Hva er kvinnelighet, og til hvilken grad defineres kvinnelighet i forhold til mannlighet? Simone de Beauvoir belyste det i «Det annet kjønn», men utfordringen blir som ny når mennesker er i transitt.
Den amerikanske tittelen er beholdt i den norske oversettelsen. Oversetter Kirsti Vogt har gjort en fremragende jobb i et språklandskap som er fullt av koder og ladede ord. Som hun skriver i etterordet, har hun ikke sett det som sin oppgave å lage et norsk vokabular for det norske transmiljøet, hun har i stedet forholdt seg til det språket de selv faktisk bruker. Og det fungerer, selv om tvetydigheten og dybden i mange begreper ikke lar seg overføre uten flittig brukt av fotnoter. Og det har vi heldigvis sluppet.

Bravo Harry!
Ømme tær
På samme måte har ikke Torrey Peters selv skrevet en manual for oss cis-streitinger i translivets mange aspekter. Hun har skrevet ei bok for sitt eget miljø og forutsetter at vi andre klarer å henge med. Hun skifter mellom nåtid og kapitler som ser tilbake på hva som har skjedd: En svakhet er at det er mer liv i tilbakeblikkene enn i nåtida. I den kan teksten bli stående og stampe litt i alle diskusjoner og refleksjoner mellom de tre. Diskusjonen er interessant, men også handlingsfattig.
Men trenger du et perspektiv på våre nye væremåter, eller en innsikt i kodene, både de vi ikke ser fordi vi lever etter dem, og de vi ikke kjenner fordi vi ikke lever blant dem, er dette ei bok for deg. Og den er underholdende, også i Peters entusiastiske vilje til å danse med stiletthæler på den politiske korrekthets ømme tær.
Kjøp boken
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger