Leselyst med Erik Fosnes Hansen

- En av verdens beste

Erik Fosnes Hansen kunne vurdert å ha sex med Kristin Lavransdatter. Men …

VERDENS BESTE: Erik Fosnes Hansen fikk sitt romangjennombrudd med «Salme ved reisens slutt» i 1990. Nå får han bruke 200 sider på å skrive om Tyskland, og syns en finne har skrevet en av verdens beste romaner. Foto: Lars Eivind Bones
VERDENS BESTE: Erik Fosnes Hansen fikk sitt romangjennombrudd med «Salme ved reisens slutt» i 1990. Nå får han bruke 200 sider på å skrive om Tyskland, og syns en finne har skrevet en av verdens beste romaner. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Hva leser du nå?

– En diger bunke bøker om hverandre, om Tysklands historie. Til høsten utgir jeg nemlig «Tyskland på 200 sider». Der blir et stort tema gjort kort og forhåpentligvis enkelt. Men vi snakker to tusen år her, så det er ikke til å tro hvor mange sider man må gjennom for å skrive skarve to hundre.

Den forrige romanen leste jeg som sykmeldt i vinter, og det var Selma Lagerlöfs «Gösta Berlings saga». Den har novellistiske kapitler og passer godt for folk med begrenset konsentrasjonsevne. Jeg ville se om den hadde holdt seg. Det hadde den bare delvis, den har store fakter og enda større ord. Men det er interessant hvordan hun foregriper den magiske realismen.

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

– Å, det er mange. Men hver gang jeg får det spørsmålet, nevner jeg alltid «Egypteren Sinuhe» av den finske forfatteren Mika Waltari. Boka kom i 1945, og er ikke så sær som den høres ut til. Den var en bestselger verden over, også i Norge. Jeg synes det er en av verdens beste romaner, der tema som religiøs intoleranse, maktmisbruk og menneskets ensomhet blir mesterlig behandlet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer