Anmeldelse: Øivind Hånes «Det tomme toget»

En drøm å lese

«Det tomme toget» er så stille og samtidig så mektig, er det nok bare et spørsmål om tid før Øivind Hånes igjen blir nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

DRØMMENDE: Øivind Hånes er tidligere nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Det kan han godt bli igjen med romanen om en gutts drømmende togtur, mener anmelder. Foto: Knut Bry
DRØMMENDE: Øivind Hånes er tidligere nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Det kan han godt bli igjen med romanen om en gutts drømmende togtur, mener anmelder. Foto: Knut Bry Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Fire generasjoner og et hus i skogen i Røros med navnet Skogheim, ei dagbok fra krigens dager, samt telefonens, sagbrukets, togstasjoners og den norske ernæringens historie, det er det denne fortellingen rommer. Og i fortellingens kjerne sitter en seks år gammel gutt sammen med faren sin på nattoget til Røros. De har hoppet på toget på Oslo Østbane, og skal besøke nær familie. Året er 1966, det er første dag i fellesferien, og gutten gleder seg. Det er underlig få passasjerer denne natta; hele strekningen er de to alene. Ikke engang konduktøren er å se.

Forfatter, musiker, komponist og plateprodusent Øivind Hånes ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen «Pirolene i Benidorm» som kom i 2005. Nå skriver han med et utilslørt poetisk anslag og en oppsiktsvekkende tematisk bevissthet om en gutts dvelende og drømmende togtur. Forlaget og et personnavn i boka, avslører at romanen er selvbiografisk.

Fortellebegjær

Stedene på togstrekningen deler boka opp i korte kapitler. Det hender fortelleren sporer av, trer ut av togturen og forteller generelt om små begivenheter fra forskjellige årstider. Betraktningene er her så opphøyde at det ikke kjennes som avsporinger. Et barns ustanselige vite- og fortellebegjær driver bokas tredjepersonsforteller. Denne barnligheten er godt begrunnet. Det skal nemlig vise seg at fortelleren ikke er en usynlig skikkelse i det fjerne, men gutten selv, nå sekstito år gammel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer