Anmeldelse: Øivind Hånes «Det tomme toget»

En drøm å lese

«Det tomme toget» er så stille og samtidig så mektig, er det nok bare et spørsmål om tid før Øivind Hånes igjen blir nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

DRØMMENDE: Øivind Hånes er tidligere nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Det kan han godt bli igjen med romanen om en gutts drømmende togtur, mener anmelder. Foto: Knut Bry
DRØMMENDE: Øivind Hånes er tidligere nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Det kan han godt bli igjen med romanen om en gutts drømmende togtur, mener anmelder. Foto: Knut Bry Vis mer
Publisert

BOK: Fire generasjoner og et hus i skogen i Røros med navnet Skogheim, ei dagbok fra krigens dager, samt telefonens, sagbrukets, togstasjoners og den norske ernæringens historie, det er det denne fortellingen rommer. Og i fortellingens kjerne sitter en seks år gammel gutt sammen med faren sin på nattoget til Røros. De har hoppet på toget på Oslo Østbane, og skal besøke nær familie. Året er 1966, det er første dag i fellesferien, og gutten gleder seg. Det er underlig få passasjerer denne natta; hele strekningen er de to alene. Ikke engang konduktøren er å se.

«Det tomme toget»

Øivind Hånes

Skjønnlitteratur

Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2022

«Gedigen fortelling om bitte små og noen litt større begivenheter.»
Se alle anmeldelser

Forfatter, musiker, komponist og plateprodusent Øivind Hånes ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen «Pirolene i Benidorm» som kom i 2005. Nå skriver han med et utilslørt poetisk anslag og en oppsiktsvekkende tematisk bevissthet om en gutts dvelende og drømmende togtur. Forlaget og et personnavn i boka, avslører at romanen er selvbiografisk.

Fortellebegjær

Stedene på togstrekningen deler boka opp i korte kapitler. Det hender fortelleren sporer av, trer ut av togturen og forteller generelt om små begivenheter fra forskjellige årstider. Betraktningene er her så opphøyde at det ikke kjennes som avsporinger. Et barns ustanselige vite- og fortellebegjær driver bokas tredjepersonsforteller. Denne barnligheten er godt begrunnet. Det skal nemlig vise seg at fortelleren ikke er en usynlig skikkelse i det fjerne, men gutten selv, nå sekstito år gammel.

Dette skulle tilsi at fortelleren har ubegrenset viten om guttens indre liv, noe som altså ikke er tilfelle. Innsikten varierer. Fortellergrepet gir en avstand mellom den voksne og barnet som er samme person – en særs tankevekkende måte å tematisere minner og glemsel på: «(D)et er så lenge siden, det er umulig å huske alt som skjedde, ingen er utrustet med en slik hukommelse.» Likevel fins mannen og gutten side om side i det skrevne ord, i tonen i språket, i oppmerksomheten i setningene. Det er til å bli rørt av hvor godt Hånes sjonglerer perspektivene.

Tidas gang

Sammenfallende med dette er forfatterens hekting av historiske detaljer på mange av bokas setninger, som den om farens snorking, som «er en lyd (gutten) kjenner godt hjemmefra, han har samme soverom som foreldrene oppe i andre etasje i det hvite trehuset fra 1916». Detaljene plasserer guttens liv i et forhold til andre hendelser i tida. Dette virker som fortellerens prosjekt, i underkant av seksti år etter den uforglemmelige togturen. Alt har en historie som fortelleren nekter å overse. Tidas gang er et av bokas viktigste temaer.

«Det tomme toget» preges av evnen forfatteren har til å trekke det kjempestore ut av det bitte lille. Rørosturen løper parallelt med en reise i guttens og hans slektningers liv, og det tomme toget blir stående som et bilde på hvor mye det egentlig er plass til på turen. Ut over familiehistorie rekker far og sønn over en kobling av menneskets utvikling av raffinerte lyskilder til evolusjonen til insektene gjennom millioner av år. Insekter som nå surrer rundt lampekulene på togstasjonene. Forfatteren er sin egen, like beskjedne som kraftfulle stil tro, til enorm glede for oss lesere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer