Leselyst

- En ekstrem person

Bjørn Tomren spiller for tida konserter hver kveld. Han roer ned med å lese om en ekstrem regissør med mye på hjertet.

Stjernekamp-vinner: aBjørn Tomren leser nå «Werner Herzog – A Guide for the Perplexed», om den tyske filmskaperen. Foto: Kristin Svorte
Stjernekamp-vinner: aBjørn Tomren leser nå «Werner Herzog – A Guide for the Perplexed», om den tyske filmskaperen. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert

Hva leser du nå?

– Jeg leser «Werner Herzog – A Guide for the Perplexed» om en kjent tysk filmskaper fra Bayern. Tyskland var en stor filmnasjon før andre verdenskrig, men under nazi-tida flyktet de største regissørene landet. Herzog var den første som lagde bra film i Tyskland etter krigen. Han er tidvis en ekstrem person og filmene hans er preget av ekstremiteter. Det er derfor festlig å lese om. Han er velartikulert og har mye på hjertet. Boka er en fryd å lese for en filmnerd som meg.

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

– Det er veldig mange! Men kanskje «Brødrene Karamasov». Eller «Moby Dick», fordi den gir en slags kritikk av en monoteistisk tenkemåte og væremåte. Eller Helge Pettersens bok «Nietzsche: lidelse og menneskedannelse». Han går virkelig i dybden på Nietzsches tenkning. Det er en krevende, men givende bok.

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

– Det må bli Eskil Engdal. Han skriver godt og kjenner meg.

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

– «Rip It Up» av Richard Wiseman. Den tar utgangspunkt psykologien til William James og hvorfor den fortsatt er relevant og kan brukes i selvhjelpssettinger. Det er ganske fascinerende.

Hvilken bok har du smuglest?

– Jeg leste Dan Browns «Da Vinci-koden». Jeg synes første kapittel var bra, men den tapte seg etter det.

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

– Jeg kommer ikke på noen jeg ikke kan fordra. Men Bateman i «American Psycho» er ikke en direkte sympatisk type.

... og hvilken romankarakter ville du ligget med?

– Det må bli Helena av Troja, Menelaos sin kone i «Odysseen». Hun blir jo regna som verdens vakreste dame. Eller Maria Magdalena. De var nok interessante mennesker begge to.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer