Anmeldelse: Sara Stridsberg «Hunter i Huskvarna»

En fremragende ordkunstner

Sara Stridsberg briljerer med varierte, formsterke noveller.

MESTERLIG: Sara Stridsbergs noveller veksler mellom hverdagslig minne-prosa og drømmeaktige villfarelser. Foto: NTB/Jessica Gow
MESTERLIG: Sara Stridsbergs noveller veksler mellom hverdagslig minne-prosa og drømmeaktige villfarelser. Foto: NTB/Jessica Gow Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I sin ferske novellesamling «Hunter i Huskvarna» beveger Sara Stridsberg seg i landskaper hun har vært i før, i psykiatriske grenseland, i de tunge institusjonene, i menneskesinnets tåkelagte labyrinter. Hun tar leseren med i en intens utforskning av marginalisering, utenforskap og individets utbrytertrang – straff og isolasjon – slik hun har gjort ved flere anledninger i tidligere verk, som i «Drømmefakultetet», «Beckomberga – ode til min familie» og «Kunsten å falle».

Enkelte av novellene framstår nesten som memoarer, oppvekstskildringer fra svenske miljøer, som tittelnovellen lagt til industribyen Huskvarna. Her er fortellerens blikk rettet mot arbeidernes fellesskap, massene som kommer ut av fabrikkporten, de sterkttroendes rekker. Selv er hun barn av «ateistene», ganske utafor, men forbindelsen til Hunter, som er den eneste gutten i klassen som ikke folder hendene sine i den obligatoriske bønnen, viser en vei ut til et annet utenforskap. Hvor blir det av ham og hundene?

Flere noveller er lagt til Amerika, til Detroit og Texas, til fengsler og fortvilelse. I «Lone Star State» følger vi et søskenpar som reiser til sin fjerne far, en oljemagnat i Houston og hans luksuriøse hjem. Faren holder seg med fire unge menn fra Rimini, Italia, «The Dogs», som ligger og drar seg ved bassengkanten. Hvem er de? Søsteren Hazel blir rovmordet av en rasende gal kvinne som siden dødsdømmes, og den gjenlevende broren Robin begynner å besøke henne i fengselet. De utvikler en taus, sterk relasjon mens de venter på at dødsdommen skal utføres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer