Anmeldelse: Olga Ravn, «Dei tilsette»

En godtekurv av en roman

Olga Ravn har skrevet en dystopisk science fiction-roman som nesten er til å bli glad av.

DYSTER: Olga Ravn holder kortene tett til brystet når hun skriver fram et dystopisk framtidssamfunn. Det pirrer både nysgjerrigheten og fantasien. Foto: Lærke Posselt
DYSTER: Olga Ravn holder kortene tett til brystet når hun skriver fram et dystopisk framtidssamfunn. Det pirrer både nysgjerrigheten og fantasien. Foto: Lærke Posselt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dystopilitteraturen tas til nye høyder med den danske forfatteren, kritikeren og forlagsredaktøren Olga Ravns science fiction-roman «Dei tilsette». Her får du 99 korte fortellinger som samler seg om spørsmålet om hva et menneske er, i en verden hvor effektivitet er gull og jorda kanskje ikke lenger er et sted å bo.

Handlingen er lagt til en svevende arbeidsplass kalt det sekstusende skipet – i en ikke altfor fjern framtid, virker det som. Vi befinner oss et sted i verdensrommet, og på skipet arbeider mennesker og menneskeskapte individer side om side. Som piloter, mekanikere, teknologer og annet. Mannskapet har hentet gjenstander fra en nyoppdaget planet, som preger de ansatte på ulik måte. De knytter seg til gjenstandene, enten fordi de minner om livet på jorda eller fordi de strever med å skille mellom seg selv og tingene.

Noe alvorlig har skjedd

Bokas 99 fortellinger er kalt for vitneutsagn. Det gir en følelse av at noe alvorlig har skjedd – og det har det. Mange av de ansatte er drevet av kunstig intelligens, og minst én av dem har begynt å reflektere over egen eksistens. Derfra er veien kort til å utøve selvstendige handlinger, uavhengig av programvaren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer