Anmeldelse: Joanna Bolouri, «Den største julegaven»

En helt forutsigbar julegave

I julete løkkeskriftromaner er slutten gitt, men leseren må da kunne forvente litt originalitet, litt spenning og helst litt humor før siste side er fortært.

KJÆRLIGHET TIL JUL: Den franske utgaven av «Den største julegaven» har fått tittelen «Christmas Actually», og sier noe om hvilke assosiasjoner boka vil gi. Foto: Shutterstock / NTB
KJÆRLIGHET TIL JUL: Den franske utgaven av «Den største julegaven» har fått tittelen «Christmas Actually», og sier noe om hvilke assosiasjoner boka vil gi. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Julefilmer er blitt en egen sjanger, der folk insisterer på å se de samme filmene om igjen år etter år. Hva er jula uten «Love Actually», liksom? Men julebøker? Oversatte juleromaner er i ferd med å bli en trend også her. For et par år siden hadde forlaget Vigmostad Bjørke suksess med løkkeskriftromanen «En dag i desember» av Josie Silver.

Samme forlag er nå ute med Joanna Bolouris «Den største julegaven». Forfatteren er britisk, handlingen er lagt til London, og hvis du lukker øynene er det nok meningen at du skal se for deg en ung Hugh Grant i hovedrollen. Den franske utgaven av boka har fått tittelen «Christmas Actually», hvis noen skulle tvile på assosiasjonene.

Slutten er gitt

Skal du for eksempel ta juletoget til Bergen, er du ferdig med denne boka før Geilo. Både i julete «romcom»-filmer og løkkeskriftromaner er jo slutten gitt; de frustrerte, ulykkelige, misforståtte får hverandre alltid på siste side. Men før det skjer, må leseren kunne forvente litt originalitet i plottet, litt spenning og helst litt humor.

Eneste originale i «Den største julegaven» er at jeg-personen er en mann, altså ikke kvinne. Nick er en advokat som har fått sparken fra et velrenommert Londonfirma etter å ha spydd på kona til en viktig kunde. Han har fått avslag på alle de noenogtjue jobbene han har søkt på, han er blakk, og den sexy, pengebevisste realitybabe’n han har datet, har dumpet ham. Og nå er det snart jul.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer