Anmeldelse: Nina Lykke, Full spredning - en legeroman

En lykke å lese - igjen

Det er ingen flørtende blikk over operasjonsbordet i Nina Lykkes legeroman, selv om den starter med utroskap.

LEGEROMAN: Nina Lykkes nye roman «Full spredning» er ingen vanlig legeroman med romantiske møter over operasjonsbordet. Snarere tvert imot. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
LEGEROMAN: Nina Lykkes nye roman «Full spredning» er ingen vanlig legeroman med romantiske møter over operasjonsbordet. Snarere tvert imot. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Utroskap som medisin for utkjørte samliv? Terapeuten vil ikke anbefale en slik kur: «Ikke mer enn jeg vil anbefale kreft.»

Selv om Nina Lykkes nye roman «Full spredning» har fått undertittelen «En legeroman», forventer man ikke akkurat noen troskap til sjangeren, ingen «rekk meg kniven, søster» og flørtende blikk over operasjonsbordet.

I Lykkes roman er det den kvinnelige hovedpersonen som er lege, fastlege, og hennes behandling av middelaldrende menn med hemoroider og analkløe er alt annet enn romantisk.

Gjenkjennelse

Utroskap og oppløsning er tilstander som gjennomleves i den nye romanen, slik de også var temaer i Nina Lykkes gjennombruddsroman «Nei og atter nei» (2016). Denne kritikerroste bestselgeren traff en nerve hos publikum, ikke minst på grunn av det skarpe og satiriske blikket på middelklassens jakt på meningen med livet. Boka innbød til gjenkjennelse og resignert latter.

Humoren er raust til stede også i legeromanen, og Lykke bruker både stetoskop og terapeutblikk til å stille diagnoser på moderne bymennesker elendige forfatning. Til slikt bruk har hovedpersonen en samtalepartner på legekontoret; en plastskjelett i full størrelse som hun har gitt en svart herrehatt på hodet og døpt Tore. Til Tore sier vår fastlege, Elin på 50 pluss, alt hun ikke kan si til pasientene. Og Tore svarer: «Du kan ta det helt med ro. I og med at skandalen allerede har funnet sted.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer