Anmeldelse: Natalia Ginzburg, «Det tørre hjertet»

En pur nytelse

Natalia Ginzburg er mest kjent for bejublede «Familieleksikon». Nå utgis «Det tørre hjertet» fra 1947, og det er bare å juble videre.

TIL SIN MANN: «Det tørre hjertet» (eller mer direkte fra italiensk «Det var sånn») er dedisert til Natalia Ginzburgs ektemann, Leone, som ble torturert til døde i en nazileir i 1944. Foto: Oktober / Getty Images
TIL SIN MANN: «Det tørre hjertet» (eller mer direkte fra italiensk «Det var sånn») er dedisert til Natalia Ginzburgs ektemann, Leone, som ble torturert til døde i en nazileir i 1944. Foto: Oktober / Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hva driver en kvinne til å plassere en kule i ektemannens panne? I en betakende prosa som nærmer seg perfeksjon, ruller Italias store etterkrigsforfatter Natalia Ginzburg (1916–1991) ut beretningen om et mord i «Det tørre hjertet». Romanen fra 1947 kommer nå for første gang på norsk – i Astrid Nordangs silkemyke oversettelse – og er en oppslukende fortelling om higen, bedrag og brå død.

Fortellingen utløses av revolverskuddet: «Så tok jeg på meg regnfrakk og hansker og gikk ut. Jeg stanset på en kafé og drakk en kaffe, før jeg begynte å vandre rundt på måfå. Det var en kjølig dag, med en lett bris som anget av regn. Jeg satte meg på en benk i byparken, tok av meg hanskene og betraktet hendene mine. Så tok jeg av meg gifteringen og la den i lomma. Vi hadde vært mann og kone i fire år».

Fra denne posisjonen forteller den navnløse kvinnen om ekteskapet med den nå myrdede Alberto. De møtes da hun er tjueseks, han noen og førti. De går i teateret, leser dikt, spaserer sammen. Hun er i tvil om hun liker «gamlingen», derimot sikker på å si nei dersom han frir. Men tiden går uten at Alberto gjør framstøt av noe slag. Det øker hennes begjær: Alberto er for henne det fortellingen er for leseren – et mysterium som må oppklares.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer