Anmeldelse: Jonathan Franzen, «Korsveien»

En ussel, kåt pastor

Jonathan Franzens nye familiekrønike gir en inngående skildring av religiøse og politiske dilemmaer i USA på 1970-tallet.

JONATHAN FRANZEN: Amerikansk forfatter, kjent for sine mursteinsromaner om familieliv i Amerika, også omtalt som en stemme for vår tid. Foto: Cappelen Damm
JONATHAN FRANZEN: Amerikansk forfatter, kjent for sine mursteinsromaner om familieliv i Amerika, også omtalt som en stemme for vår tid. Foto: Cappelen Damm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nå, 20 år etter at han ble utropt til «den store amerikanske forfatteren» og «Amerikas stemme for vår tid», er Jonathan Franzen tilbake med en roman som aspirerer til å bekrefte posisjonen. «Korsveien» er ikke bare en mer enn 600 sider lang familiesaga fra Midtvesten; den er også første bind i en trilogi med tittelen «The Key to All Mythologies» som angivelig skal følge persongalleriet fra 1970-tallet og fram til våre dagers USA.

Boka som ga ham ry som Amerikas store samtidskronikør var «Korrigeringer» (på norsk i 2002). I USA skapte den særlig furore fordi Jonathan Franzen nektet å utgi den i Oprah Winfreys bokklubb (nesten bare kvinnelige lesere). Den ble like fullt en bestselger. De påfølgende romanene «Frihet» (2010) og «Renhet» (2015) solgte ikke like bra, selv om Franzen nå hadde gitt etter for Oprahs press.

En ussel hykler

Som i de tidligere Franzen-romanene er også «Korsveien» sentrert rundt familie- og ekteskapskonflikter. Her heter familiens overhode Russ Hildebrandt, hjelpepastor i Den første reformert kirke i småbyen New Prospect utenfor Chicago. Han er gift med Marion. Sammen har de barna Clem, Becky, Perry og Judson.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer