Nobelprisen i litteratur: Abdulrazak Gurnah

En viktig nobelpris!

Årets nobelprisvinner har danset til lyden av Zanzibar i hele sitt forfatterskap.

FORFATTER: Abdulrazak Gurnah er årets vinner av Nobelprisen i Litteratur. Foto: NTB/Scanpix
FORFATTER: Abdulrazak Gurnah er årets vinner av Nobelprisen i Litteratur. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Stone Town/Zanzibar) DAGBLADET: «Vi er glade og stolte fordi Abdulrazak Gurnah er blitt tildelt nobelprisen i litteratur. Det betyr utrolig mye for vår selvforståelse og identitet», utbryter den erfarne zanzibarske politikeren og juristen Ismail Jussa opprømt. «Ja, det betyr at vår antikoloniale kamp er blitt anerkjent.»

Jeg satt og jobbet på mitt hjemmekontor i Stone Town, Zanzibar, da nyheten om at Abdulrazak Gurnah fikk nobelprisen i litteratur ble kjent. I sitt forfatterskap har han, ifølge juryens begrunnelse, «kompromissløst og med stor medfølelse gjennomlyst kolonialismens virkninger og flyktningens skjebne i kløften mellom kulturer og kontinenter.»

Gurnah ble født på den lille øya Zanzibar utenfor kysten av Tanzania i 1948. 18 år gammel flyktet han etter revolusjonen i 1964 på grunn av hatet mot den arabiske delen av befolkningen. Han har siden bodd i England og debuterte med romanen «Memory of Departure» i 1987.

I romanen introduserer han mange av temaene han kommer tilbake til i hele forfatterskapet. Særlig er han opptatt av det kulturelle mangfoldet langs den østafrikanske kysten, og framfor alt på Zanzibar med sin blanding av afrikansk, arabisk og indisk, men også med sterke innslag fra de engelske og portugisiske koloniherrene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer