Anmeldelse: Jakob Martin Strid «I form med Tapiren!»

Er dette mobbing av tjukke barn?

Det er ikke så ofte ei bildebok vekker forargelse. «I form med Tapiren!» har allerede skapt bråk i Danmark.

FORARGELSE: «I form med Tapiren!» ble kalt «tyk-fobisk» da den kom ut i Danmark. Anmelder reagerte mer på forfatterens tegnede motsvar, som det går an å google seg fram til. Tengning: Jakob Martin Strid
FORARGELSE: «I form med Tapiren!» ble kalt «tyk-fobisk» da den kom ut i Danmark. Anmelder reagerte mer på forfatterens tegnede motsvar, som det går an å google seg fram til. Tengning: Jakob Martin Strid Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forfatter og tegner Jakob Martin Strid er høyt skattet i Danmark for bildebokserien om Mimbo Jimbo og vennene. I siste bok om gjengen er Tapiren hovedperson. (Google Tapir: et kult dyr med minisnabel og ører bakpå hodet). Strid er vant til gode kritikker, men «I form med Tapiren!» skapte rabalder og strid i nabolandet. Anklagene om mobbing satt løst.

Det begynner gjenkjennelig i en oppløftet tone: «Hvorfor er det ballonger og flagg utenfor Hjerteveien 7? Så klart – det er fordi Lille Tiger har bursdag i dag!» Den lille Tapiren spiser av hjertens lyst og «drikker 5 kopper kakao med krem og spiser 6 stykker med bløtkake, 7 boller med syltetøy, en halv kakemann og 100 nonstopp. BONK».

En anelse brutalt

Neste post på bursdagsprogrammet er gjemsel, og her starter trøbbelet. Tapiren gjemmer seg i en pappkartong. Fordelen med det, er at den blir funnet sist. Ulempen er at gjemmestedet har gjort Tapiren firkantet i figuren, til en KUBE. Herfra dreier boka seg om hvordan vennene skal hjelpe kompisen tilbake i kjent form. Metodene er en anelse brutale:

Vennene mister Tapiren ned trappa, og den blir femkantet, et PENTAGONPRISME. De ruller Tapiren rundt i gresset og den får SYLINDERFORM. Seinere blir Tapiren både kjegle og kjeglestump. Å kaste den ulykkelige ut av loftsvinduet, hjelper – overraskende nok – heller ikke. Vennene vet ikke sin arme råd. Er løsningen å sende Tapiren ut fra andre etasje, via spretthopp, trampoline og ut i iskaldt vann?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer