Bokintervju: Lene Berg

- Er far ond?

Lene Berg var ni år gammel da faren ble tatt for å ha drept stemoren hennes. «Er far ond», tenkte hun. «Er far besatt av djevelen?»

ROMANDEBUTERER: Det skulle gå 45 år før Lene Berg orket å ta tak i hva farens henne en gang gjorde, og bruke det i kunsten sin. Nå er historien og minnene blitt en roman. Foto: Hans Arne Vedlog
ROMANDEBUTERER: Det skulle gå 45 år før Lene Berg orket å ta tak i hva farens henne en gang gjorde, og bruke det i kunsten sin. Nå er historien og minnene blitt en roman. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Er far ond?» Lene Berg lå i køyesenga si på Skillebekk i Oslo og snakket med moren sin. Kveld etter kveld. Niåringen hadde så mange spørsmål. «Hvorfor gjorde han det?» «Kvalte han henne, eller slo han henne til døde?»

Det var vinteren 1975. Den vinteren faren hennes ble tatt for å ha drept sin tredje kone, Lenes stemor. Den norske filmregissøren Arnljot Berg hadde vært ute og spist sammen med sin franske kone Evelyne, de hadde vært innom flere barer, og endte kvelden i en bil ved en park i utkanten av Paris. Det var der politiet fant dem. Berg var full. Ved siden av ham lå Evelyne. Død.

- Faktaene er der. De ble funnet i en bil. Hun var død, og han hadde tatt livet av henne, sier Lene Berg (57) og kikker ut fra store, firkantede briller.

- Min snille, nære far. Han som sjarmerte alle. Karismatisk og arbeidsom og morsom å være sammen med. Nå har jeg prøvd å framkalle ham, framkalle minnene og hva jeg husker.

Ambivalent

Hun husker lukta av ham, kan kjenne den her hun sitter i atelieret sitt i Oslo. Old Spice og røyk. Lene Berg serverer kaffe og finner fram melk fra et lite kjøleskap. På skrivebordet ligger minnene og historien mellom to permer, levert med bud rett fra trykkeriet, og med tittelen «Fra far». En ferdig bok.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.