Anmeldelse: Volodymyr Zelenskyj «Stemmen fra Ukraina»

Er forbannet og god

Man skulle kanskje tro at Volodymyr Zelenskyjs taler er kjedelig litteratur. De er ikke det. De lukter av blod, svette og tårer. Av gjørme, sinne, og fortvilelse.

STEMMEN: Volodymyr Zelenskyj har måttet være døråpner for hjelp fra Ukrainas venner. Før jul dro han til USA. Her holder han tale i Kongressen. Foto: NTB
STEMMEN: Volodymyr Zelenskyj har måttet være døråpner for hjelp fra Ukrainas venner. Før jul dro han til USA. Her holder han tale i Kongressen. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Det er blitt påstått at den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelenskyj har sine Churchill-øyeblikk. At hans retorikk har en liknende mobiliserende kraft som det talene til kongen av retorikk, den britiske statsministeren Winston Churchill, hadde under 2. verdenskrig.

Ja, det lukter blod, svette og tårer av Zelenskyjs taler, de han har holdt til sitt folk, og til Ukrainas vestlige allierte siden den russiske invasjonen for snart et år siden. Men det lukter også av skyttergravenes gjørme, av et insisterende sinne, og av en fortvilelse som og er mobiliserende.

Det blir selvsagt litt pompøst når de viktigste talene til en president midt i en krig gis ut i bokform. Zelenskyj har nasjonens skjebne på sine skuldrer, og står med ryggen mot veggen. Krigens voldsomme realiteter krever derfor en stor og tilstedeværende patos. Men Volodymyr Zelenskyjs taler er også rammet inn i en kledelig ydmykhet, for presidenten er ydmyk i møtet med sin skjebne, som er å lede Ukraina i krig mot deres invaderende brødre og søstre, russerne.

Øyeblikkslitteratur

Den profesjonelle skuespilleren Zelenskyj viser en forbilledlig rolleforståelse. Han spiller på Vestens skyldfølelse for ikke å gjøre nok for å støtte ukrainerne i deres krig. Og han spiller på ukrainernes stadig større selvbilde, som er et resultat av den russiske kriger-presidenten Vladimir Putins nederlag på slagmarken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.