Anmeldelse: Amor Towles «Lincoln Highway»

Et ellevilt eventyr

Å lese «Lincoln Highway» får deg til å tenke at for enkelte faller det naturlig å fortelle gode historier. Den amerikanske forfatteren Amor Towles er en av dem.

TIL TOPPS: «Lincoln Highway» er Amor Towles tredje roman, og gikk rett inn på toppen av bestselgerlistene i USA. Med god grunn, mener anmelder. Foto: Dmitri Kasterine
TIL TOPPS: «Lincoln Highway» er Amor Towles tredje roman, og gikk rett inn på toppen av bestselgerlistene i USA. Med god grunn, mener anmelder. Foto: Dmitri Kasterine Vis mer
Publisert

BOK: Som i Towles’ forrige bok, «En gentleman i Moskva», ramler leseren her inn i en oppdiktet historie med flust av tidsriktige referanser. Vi skriver 12. juni 1954. Atten år gamle Emmett har medvirket til en dødsulykke og fått atten måneder på en straffeanstalt i Kansas. Så dør faren, og han slipper ut to måneder før tida. Men banken har overtatt familiens gård i Nebraska, og Emmett og den ti år yngre broren Billy, må flytte.

«Lincoln Highway»

Amor Towles

Skjønnlitteratur

Forlag: Press
Oversetter: Eve-Marie Lund
Utgivelsesår: 2022

«Forbløffende historieforteller med godt grep.»
Se alle anmeldelser

«Lincoln Highway» utløser ikke helt sitt potensiale som følelsesvekkende roadtrip-roman, men følelser, det vekker den.

En Studebaker Land Cruiser er alt Emmet har igjen – og en konvolutt med 3000 dollar som faren har lagt igjen på et av bildekkene. Med pengene og bilen kan Emmet og Billy reise til den andre siden av USA for å finne moren som forlot dem for åtte år siden. Hun har sendt dem ni postkort som Billy mener gir hint om at hun vil befinne seg på et fyrverkerishow i San Francisco 4. juli.

Forviklinger

Men to nisser blir med på lasset, Duchess og Woolly, som Emmett var sammen med på straffeanstalten. De dukker plutselig opp, etter å ha rømt i bagasjerommet på bestyrerens bil da han kjørte Emmett hjem. Emmett har mindre til overs for Duchess enn Duchess har for ham. Motstridende interesser og ei lang rekke forviklinger fører brødreparet ut av kurs, bokstavelig talt. Såpass kan jeg røpe at Emmetts bil tar samme vei som pengekonvolutten, uten Emmett, og at Emmet og Billy haiker med et godstog til New York, storbyen der motorveien boka henter tittel fra, begynner.

Strabasene slutter på ingen måte her. Det elleville eventyret innbefatter blant annet noen geistlige møter av varierende art og en rekke håndgemeng med varierende utfall. Duchess benytter like greit anledningen til å gjøre opp for gamle synder, mens Emmett febrilsk leter etter ham i The Melting Pot.

Skjulte talenter

Mange karakterer kommer til orde i boka, de fleste gjennom en tredjepersonsforteller med respekt for karakterenes egenart. Towles besitter en Jan Kjærstadsk evne til å skape unike stemmer og pusle sammen historier med en haug av forskjellige biter. Eve-Marie Lund har gjort en bragd med å oversette boka og beholde essensen i karakterene.

Til tross for å være viet mye plass i fortellingen, virker karakterene nokså typete. Husholdskåte og tradisjonsbevisste Sarah – hun kommer sjelden uten noe hjemmelaget kjeks, syltetøy eller liknende – deler univers med helten Emmett, heltens gløgge lillebror, og et slags skurkepar hvorav en er en utspekulert våghals og den andre en tilsynelatende mindre begavet halvtulling, men med skjulte talenter. Fortellingen er på vei opp av formelgryta, men greier ikke løfte seg selv helt over kanten.

Variasjonen i stil og det likeframme språket – som altså har langt færre omveier enn ruta til Emmett og Billy – gjør likevel «Lincoln Highway» til sjeldent medrivende lesing, og det fra begynnelse til slutt.

Blir beveget

Towles er sparsommelig med de språklige bildene, så når han først spanderer på oss en metafor eller en simile, briljerer han: «Her er det fredag, og (far) skjærer opp det stekte kyllingbrystet sitt som om han var en slags kirurg og pasientens liv var avhengig av nøyaktig hvor han plasserte kniven».

Det nedstrippede språket gjør at følelsene ligger like under huden på deg under lesingen. Spesielt er forholdet mellom Emmett og Billy rørende å lese om. Og blir du ikke beveget av det, vil du i hvert fall la deg rive med av alle vendingene fortellingen tar underveis. Flertallet av kapitlene ender med større eller mindre cliffhangers.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer