Et nytt toppnivå

Erika Fatland drar til steder de fleste holder seg unna, og lander fjellstøtt etter sin reise i Himalaya

EVENTYREREN: Erika Fatland reiste i 218 dager, i landene Himalaya strekker seg gjennom. Her er hun i Buthan. Foto: Erika Fatland
EVENTYREREN: Erika Fatland reiste i 218 dager, i landene Himalaya strekker seg gjennom. Her er hun i Buthan. Foto: Erika Fatland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden Erika Fatland ga ut «Sovjetistan» i 2014 har jeg vært fan av bøkene hennes. Jeg er ikke alene, det viser interessen i og utenfor Norges grenser.

Med «Høyt, en reise i Himalaya» når Fatland et nytt toppnivå, både litterært og i høydemeter. I 218 dager har hun reist rundt i landene Himalaya strekker seg gjennom. Allerede før boka nå utgis i Norge, er den foreløpig solgt til Tyskland, Danmark, Færøyene, Italia, Polen, Nederland, India, Bangladesh og Spania.

Fatland er kjent for å gjøre særs god research, noe denne boka er et framifrå godt eksempel på. Her er historie, politikk, økonomi, geografi, geologi, astrologi, teologi og økologi sammenflettet til en reiseskildring utenom det vanlige. Men la det være sagt med en gang; boka er så full av detaljer og fakta at den nok bør leses i bolker.

Med Donald i bagasjen

Fatland reiste i ungdommen til Himalaya som backpacker, men hennes første møte med den berømte fjellregionen var som barn i bladet Donald Duck, da Onkel Skrue, Donald og Ole, Dole og Doffen dro til Trallala (Shangri-La). Det endte med at milliardæren Skrue fikk de lokale til å handle med flaskekorker, som han slapp en milliard av ned fra et fly. Shangri-La som betyr paradis på jord, har vært et mytisk sted i århundrer, men i 2001 bestemte kinesiske myndigheter at den lille byen Zhongdian i Yunnan-provinsen skulle være dette paradiset. Når Fatland avslutningsvis i boka besøker Zhongdian, er ringen sluttet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.