— Europa lar Ukraina stå alene med Putin

Andrej Kurkov med dagbok fra Maydan-plassen.

MUNTER MANN: Mange av Andrej Kurkovs romaner er svarte komedier. Men akkurat i disse dager er det ikke så lett å mane fram latteren. Nå utgir han dagbøker fra Kiev. 
Foto: Nina Hansen
Foto: Per Tormod Nilsen
MUNTER MANN: Mange av Andrej Kurkovs romaner er svarte komedier. Men akkurat i disse dager er det ikke så lett å mane fram latteren. Nå utgir han dagbøker fra Kiev. Foto: Nina Hansen Foto: Per Tormod Nilsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLEHAMMER (Dagbladet) Direkte fra Kiev kommer Andrej Kurkov (53), Ukrainas best kjente dikter og en av de morsomste forfatterne i Europa. Det vet alle som har lest de absurde komediene «Døden og pingvinen» eller «Venn av avdøde», som er kommet på norsk. Nå blir hans dagbok fra Kiev utgitt i en rekke land.

—Jeg bor 500 meter fra Maidan-plassen. Jeg har skrevet dagbok i 30 år og fortsatte selvsagt etter det som skjedde i november. Egentlig skulle jeg skrive en essaysamling om Ukraina. Nå ble det dagbok fra november til april i stedet.

Kurkov opptrer som snarest på Norsk Litteraturfestival, før han drar tilbake til valget i Ukraina søndag.

Dramatisk valg —Det er 15—16 kandidater. Noen har kanskje trukket seg, men det er minst ti igjen. Håpet er at Petro Porosjenko, som har størst oppslutning, vinner i første valgomgang. Da reddes et par hundre menneskeliv.

—Var du forberedt på situasjonen som oppsto?

—Det tror jeg ikke noen var. Vi har ingen tradisjoner for denne typen vold. Etter 29. november ble det helt vilt. Jeg var på plassen flere ganger om dagen. Snakket med folk. Lyttet. Forsøkte å analysere. Det var ikke alltid like lett. Først var demonstrantene litt romantiske og naive, så ble de mer preget av profesjonelle revolusjonære.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer