Anmeldelse: Aina Villanger, «Onkel Arne og månen»

Familietragedien som ble til dikt

Utnytter Aina Villanger onkelens historie? Mulig det. Men det har blitt en god bok.

AINA VILLANGER: Forfatteren er ute med sin fjerde bok. Foto: INGRID EGGEN
AINA VILLANGER: Forfatteren er ute med sin fjerde bok. Foto: INGRID EGGEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Onkel Arne og månen» tar utgangspunkt i et menneske som virkelig har eksistert, kan vi lese i et kortfattet etterord. Tittelens onkel Arne er dikterens egen onkel, som tok livet av seg i juli 1969. Altså samme måned som den første bemannede måneferden. Som Arne, i likhet med mange andre, skal ha vært svært opptatt av. Derav tittelen på Villangers bok.

Arne skrev selv tekster, en slags «drømmedagbok». Villangers tekster skriver seg angivelig inn og ut av disse. Ellers er «Onkel Arne og månen» preget av at lite er «oppdiktet».

I stedet siterer poeten onkel Arnes egne tekster, nyhetsmeldinger fra USA på slutten av 1960-tallet, samt Arnes psykiatriske pasientjournaler fra samme tid.

Dokumentarisk poesi

På denne måter skriver Villanger en form for dokumentarisk poesi. Hun er ikke alene om det blant moderne poeter. Den amerikanske poeten Kenneth Goldsmith har attpåtil holdt skrivekurs i det han kaller uncreative writing, der studentene slett ikke lærer å skrive «kreative» eller «egne» tekster overhodet, men der de i stedet blir bedt om å bruke tekst som allerede er skrevet, og gjøre helt minimale endringer i dem – og vips, så har de en «ny» tekst, «original» på sitt vis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer