Anmeldelse: Dave Goulson «Den tause planeten. Insektdøden – og hvordan vi kan avverge den»

Fantastisk og frastøtende

Siden 1970 har vi mistet over 70 prosent av verdens insekter. Forskeren Dave Goulsen mener det er god grunn til å burke ord som apokalypse.

Viktige kryp: Siden 1970 har vi mistet over 70 prosent av verdens insekter. Ekle kryp, sier du kanskje. Men faktum er at vi trenger denne myriaden av små vesener. De «får verden til å gå rundt», skriver Dave Goulson i «Den tause planeten. Insektdøden – og hvordan vi kan avverge den». Foto: Scanpix.
Viktige kryp: Siden 1970 har vi mistet over 70 prosent av verdens insekter. Ekle kryp, sier du kanskje. Men faktum er at vi trenger denne myriaden av små vesener. De «får verden til å gå rundt», skriver Dave Goulson i «Den tause planeten. Insektdøden – og hvordan vi kan avverge den». Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Fem år gammel lot Dave Goulson seg trollbinde av insekter, av synet av den magiske forvandlingen fra krypende larver til flagrende sommerfugler. En fascinasjon som førte fram til en doktorgrad i biologi ved Oxford, og status som en av verdens fremste forskere på humler, bier og andre insekter.

Nå er den britiske forskeren og forfatteren ute med boka «Den tause planeten», og budskapet er, som vi forstår av tittelen, dypt alvorlig: Det blir færre bier, færre sommerfugler. Hundretusener av insektarter dør.

Siden 1970 har vi mistet over 70 prosent av verdens insekter. Ekle kryp, sier du kanskje. Men faktum er at vi trenger denne myriaden av små vesener. De «får verden til å gå rundt», skriver Dave Goulson innstendig. Seksti år etter at den amerikanske zoologen og biologen Rachel Carson advarte oss om giften som pøses ut i naturen i sin skjellsettende bok «Den tause våren».

Apokalypse

Den gang het det vidunderlige nye middelet til skadedyrbekjempelse DDT. Katastrofen, som først viste seg etter mange år, var at «The silent killer» også drepte småfuglene som lever av insekter, og i neste omgang falker og ørner høyere oppe i næringskjeden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer