Intervju med Colson Whitehead:

- Faren min drakk mye

Hva gjør du når begge de siste romanene dine vant en Pulitzerpris? Colson Whitehead gikk forbi Mount Morris-parken i Harlem og tenkte: Her kan jeg dumpe et lik.

HISTORIEFORTELLEREN: Den amerikanske forfatteren Colson Whitehead ble skutt opp på den litterære stjernehimmelen etter «Den underjordiske jernbanen». Nå er hans nyeste roman å finne på norsk. Foto: Nina Hansen
HISTORIEFORTELLEREN: Den amerikanske forfatteren Colson Whitehead ble skutt opp på den litterære stjernehimmelen etter «Den underjordiske jernbanen». Nå er hans nyeste roman å finne på norsk. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Amerika er et rasistisk land, så ja, jeg har hatt rasistiske opplevelser.

Colson Whitehead (52) kommer nærmere pc-skjermen, der han sitter hjemme i New York.

- Vet du hva som var mest forbausende med de åra Donald Trump var president? Sier han.

- Det var å skjønne hvor mange mennesker som bare har ventet på å få uttrykke de rasistiske tankene sine. Trump fikk 60 millioner stemmer. Det er mange mennesker som får energi av hans spesielle meninger. Og de forsvinner ikke selv om han har forlatt Det hvite hus. Tenk, unger på åtte-ni år så ham på tv og tenkte at sånn oppfører presidenter seg. Det er deprimerende.

På stjernehimmelen

Whitehead har plassert rastaflettene i en hestehale. T-skjorta er svart. Best kjent er den amerikanske forfatteren for romanen «Den underjordiske jernbanen» som kom i 2016. Den handler om slaven Cora som rømmer nordover fra en brutal slavedriver, via den underjordiske jernbanen. Boka sendte Colson Whitehead opp på den litterære stjernehimmelen. Den ga ham både en Pulitzerpris og USAs prestisjetunge National Book Award, og Time Magazine satte ham på coveret med tittelen: «Americas storyteller».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer