Anmeldelse: Jenny Erpenbeck «Kairos»

Farlig begjær bak muren

Jenny Erpenbecks nye roman handler om sår kjærlighet og vaklende DDR-sosialisme før murens fall.

PRISBELØNT: Jenny Erpenbeck er født i Øst-Berlin i 1967, debuterte i 1999 og har mottatt en rekke priser både som forfatter og dramatiker. Foto: Katharina Behling
PRISBELØNT: Jenny Erpenbeck er født i Øst-Berlin i 1967, debuterte i 1999 og har mottatt en rekke priser både som forfatter og dramatiker. Foto: Katharina Behling Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Må de unge lære seg å være tålmodige – eller må de gamle huske hvor utålmodige de selv var? Dette spørsmålet ble stadig stilt i DDR i tida rundt Berlinmurens fall. Det handler om idealer og virkelighet, slik ulike generasjoner av østtyskere opplevde det.

I Jenny Erpenbecks nye roman «Kairos» er denne ulikheten personifisert gjennom et kjærlighetsforhold mellom den 19 år gamle Katharina og den 53-årige Hans. Hun er setterlærling på et statlig trykkeri i Øst-Berlin; han er romanforfatter og fast medarbeider i den statlige kringkastingen. De møtes tilfeldig på en buss, og søker ly for regnet under ei bru ved Alexanderplatz da lynet slår ned i dem. Metaforisk, altså, de blir bråforelsket. Bokas tittel, «Kairos», henviser til guden for det heldige øyeblikk i gresk mytologi. Begrepet brukes også politisk om å gripe det rette øyeblikket.

Politiske spørsmål

Romanen foregår i tidspunktet 1986 til 1992, i åra da det gamle DDR ble oppløst og den tyske gjenforeningen fullbyrdet. Erpenbeck beskjeftiger seg ofte med politiske spørsmål, som i «Går, gikk, har gått» fra 2015 (på norsk i 2017), der hun tok utgangspunkt i flyktningkrisen i Tyskland. I «Kairos» er det store temaet DDR-samfunnet som forsvant, idealene som oppløste seg, livsformen som ble snudd på hodet. Som Katharina spør seg etter murens fall: Er det mulig at også jeg snart bare er redusert til en kunde?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer