Russlands angrepskrig:

- Farligere nå enn under verdenskrigene

Norske politikere og nordmenn flest har levd i en boble, men mye mer penger må brukes på forsvar. Det vil gå ut over andre ting, mener Janne Haaland Matlary, professor i internasjonal politikk.

FORSVAR: Janne Haaland Matlary har skrevet ei ny bok - «Verden blir ikke den samme. Vår nye sikkerhetspolitiske hverdag» og mener Norge må bruke langt mer penger på forsvar. Foto: Bjørn Langsem
FORSVAR: Janne Haaland Matlary har skrevet ei ny bok - «Verden blir ikke den samme. Vår nye sikkerhetspolitiske hverdag» og mener Norge må bruke langt mer penger på forsvar. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Den russiske invasjonen i Ukraina er noe helt annet enn mindre kriger vi har hatt, her og der, etter andre verdenskrig. I krig eskalerer ting fort - og det er ganske mye risiko. Jeg er ikke redd, men det er mye mer våpen i verden i dag enn under de to verdenskrigene, sier Janne Haaland Matlary, sikkerhetsekspert og professor ved UiO, og fortsetter:

- De som avfeier kjernevåpen som noe irrasjonelt ... enhver risiko når vi snakker om kjernevåpen er én risiko for mye, sier hun.

Atomfrykt

Da russerne gikk til full angrepskrig mot Ukraina i februar i fjor, ble en hel verden overrasket.

- Russerne har hatt evne til det lenge, men at de faktisk invaderte et helt naboland, med mål om å ta over hele landet, er det nye og uakseptable ut ifra reglene i internasjonal politikk. Dette var så oppsiktsvekkende at jeg bestemte meg for å analysere krigen og konsekvensene for internasjonal og norsk politikk, sier Matlary.

Denne uka kommer hun med ei ny bok: «Verden blir ikke den samme. Vår nye sikkerhetspolitiske hverdag». Matlary håper at politikere og folk flest skal skjønne, og endre tankegangen, fordi verdens sikkerhetssituasjon er forverret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer