Joanna Rubin Dranger

- Fikk hakekors på husveggen

Hun dokumenterer vold, drap og forfølgelse av egen jødisk slekt i sitt nye bokprosjekt. Den svenske forfatteren ser sterke likheter mellom oppstarten av andre verdenskrig og krigen i Ukraina.

INSPIRERT AV MAUS: Joanna Rubin Dranger har laget en tegnet dokumentarbok om den bekmørke historien til sin egen jødiske familie. FOTO: Anna Widoff
INSPIRERT AV MAUS: Joanna Rubin Dranger har laget en tegnet dokumentarbok om den bekmørke historien til sin egen jødiske familie. FOTO: Anna Widoff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg har vært så opprørt. Opprørt over at alt dette grusomme kunne skje i min egen slekt, og opprørt over at jeg aldri har visst om det. Hvordan kunne jeg ikke vite?

Joanna Rubin Dranger (52) rister på hodet over en litt skurrete Zoom-linje mellom Oslo og hennes leilighet i Stockholm.

Rundt henne er veggene fylt av kunst. Strålene fra ei lav morgensol titter inn av vinduet og leker med den ene siden av ansiktet hennes. Den andre forblir mørk.

Rubin Dranger har benyttet de fire siste åra til å dra mørke historier fram i lyset. Resultatet er «Husk oss til livet», en tegnet dokumentar på nesten 430 sider. Den handler om hvordan hennes oldeforeldre rømte til Sverige fra de voldelige, etniske forfølgelsene i Russland på starten av 1900-tallet. Deretter om hvordan slektninger la ut på en livsfarlig flukt fra Oslo da nazistene kom i 1940. Hvordan en hel fraksjon av familien ble drept under holocaust.

Tegning: Joanna Rubin Dranger
Tegning: Joanna Rubin Dranger Vis mer

Antisemittisme og rasisme

Som Sveriges første kvinnelige professor i illustrasjon, er Rubin Dranger mest kjent som prisbelønt illustratør og barnebokforfatter av serier som «Frøken Makeløs og karrieren». Hun vokste opp uten særlig kjennskap til de dystre familiehistoriene. De ble fortrengt.

En dag begår hennes tante selvmord. Rubin Dranger, som selv har kjent på et indre mørke, bestemmer seg for å finne ut av alt dette uuttalte.

– Drivkraften er at jeg på et plan innbiller meg at verden blir tryggere jo flere som forstår hva som egentlig skjedde. Om jeg bare forklarer for så mange som mulig, vil folk forstå og slutte å spre hatske meldinger og bilder. Jeg håper boka klarer å forklare at antisemittismen og rasismen er en vrangforestilling, sier hun.

52-åringen har selv opplevd antisemittisme flere ganger, og deler noen av historiene i boka – blant dem at det tegnes et hakekors på husveggen hennes i bygården der hun nå sitter. Hun vet ikke om det er «fordi familien er jødisk, eller fordi mannen min er svart – eller begge deler – eller ingen av delene?»

– Det at man ikke vet, vekker en ekstra usikkerhet. Den smerten som finnes i å være utsatt for antisemittisme og rasisme, er noe majoriteten ikke forstår. Denne utsattheten vekker noe dypere fordi det i begge sammenhenger kan kobles til historiske folkemord.

Sverige hjalp nazistene

Boktittelen «Husk oss til livet» kommer fra en hebraisk bønn. Hovedhistorien følger Rubin Dranger som leter etter slektninger hun har hørt er forsvunnet, for å finne ut av hva som skjedde med dem – og løfte dem opp fra glemselen.

Den illustrerte boka er også spekket med faktisk informasjon om forfølgelsene og massemordet på jødene under krigen. Selv ble hun rystet over å lese at 32 land møttes på Evian-konferansen i juli 1938 og erklærte at de ikke ville ta imot forfulgte jøder. Hun er også sjokkert over at det ikke ble gjort mer for å stoppe at jødene ble sendt i døden.

– De allierte kjente til at uskyldige mennesker ble myrdet i en enorm skala. Det er opprørende at det fikk pågå i så lang tid uten at det ble stoppet, sier hun.

Også hjemlandet Sveriges nære forhold til Tyskland, og hvordan landet som erklærte seg nøytralt i flere situasjoner hjalp nazistene, er blant forholdene hun trekker fram.

– Jeg vet at mange ikke kjenner til alle historiene om Sveriges rolle.

PRISBELØNT: Joanna Rubin Dranger er kjent for sine bøker som «Frøken Makeløs og karrieren» og «Frøken Livredd & Kjærligheten». Herfra da sistnevnte ble lansert på kvinnedagen i 2003.
PRISBELØNT: Joanna Rubin Dranger er kjent for sine bøker som «Frøken Makeløs og karrieren» og «Frøken Livredd & Kjærligheten». Herfra da sistnevnte ble lansert på kvinnedagen i 2003. Vis mer

Likner krigen i Ukraina

Dokumentarboka ble lansert samtidig i Norge og Sverige, under den pågående krigen i Ukraina. Rubin Dranger forteller at hun etter å ha satt seg inn i de jødiske flyktningenes historier, nå føler ekstra med foreldrene som ikke vet hvordan de skal beskytte barna.

– Det er en så fundamental og grunnleggende smerte i ikke å kunne beskytte sine barn. Det var det uendelig mange som opplevde under holocaust. Ni av ti jødiske barn i Europa overlevde ikke krigen.

I «Husk oss til livet» tegner hun fram forfølgelser, henrettelser, massegraver og gasskamrene i konsentrasjonsleirer – leire der trolig flere av hennes egne slektninger ble drept. Arbeidet har vært krevende.

– Alt jeg leste, satte seg fast i hodet mitt. Det har føltes absolutt meningsfullt å jobbe med dette, men noen ganger ble det for mørkt i meg, sier 52-åringen, som flere ganger måtte ta pauser fra de urovekkende historiene.

Sine egne kvaler og hvor krevende arbeidet er, skildrer hun i tegningene, i tillegg til dagliglivet med ektemannen og tre barn.

– For å forstå det fryktelige som skjedde disse menneskene, må man forstå at de hadde et liv før alt dette hendte. Scenene fra en vanlig familie er med som påminnelser om det livet som hele tiden pågår, sier hun.

Kritikerrost

«Husk oss til livet» avsluttes med sitatet «Hvert menneske løftet opp av glemselens hav er en seier mot nazismen». I fire år jobbet hun med prosjektet for at skjebnene til hennes egne slektninger og de seks millionene jødene som ble drept under andre verdenskrig, ikke skal bli glemt. Hun visste ikke hvordan boka ville bli før nesten hele prosjektet var ferdig, og var usikker på om det ville engasjere andre enn hennes egen slekt. Nå høster prosjektet ros av anmeldere både i Sverige og Norge.

KOMMER TIL NORGE: Joanna Rubin Dranger er opptatt av at flere skal forstå hva som skjedde under jødeforfølgelsene i Europa. Hun kommer til Holocaust senteret i Oslo for å snakke om dette 21. april. Foto: Anna Widoff
KOMMER TIL NORGE: Joanna Rubin Dranger er opptatt av at flere skal forstå hva som skjedde under jødeforfølgelsene i Europa. Hun kommer til Holocaust senteret i Oslo for å snakke om dette 21. april. Foto: Anna Widoff Vis mer

– Jeg trodde virkelig ikke andre ville orke å lese dette. Det er så betydningsfullt for meg, ikke fordi jeg har laget ei bok som folk er glad i, men fordi andre også innser at dette er viktig. Jeg vil at leserne skal kjenne samme opprørthet som jeg har hatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer