Joanna Rubin Dranger

- Fikk hakekors på husveggen

Hun dokumenterer vold, drap og forfølgelse av egen jødisk slekt i sitt nye bokprosjekt. Den svenske forfatteren ser sterke likheter mellom oppstarten av andre verdenskrig og krigen i Ukraina.

INSPIRERT AV MAUS: Joanna Rubin Dranger har laget en tegnet dokumentarbok om den bekmørke historien til sin egen jødiske familie. FOTO: Anna Widoff
INSPIRERT AV MAUS: Joanna Rubin Dranger har laget en tegnet dokumentarbok om den bekmørke historien til sin egen jødiske familie. FOTO: Anna Widoff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg har vært så opprørt. Opprørt over at alt dette grusomme kunne skje i min egen slekt, og opprørt over at jeg aldri har visst om det. Hvordan kunne jeg ikke vite?

Joanna Rubin Dranger (52) rister på hodet over en litt skurrete Zoom-linje mellom Oslo og hennes leilighet i Stockholm.

Rundt henne er veggene fylt av kunst. Strålene fra ei lav morgensol titter inn av vinduet og leker med den ene siden av ansiktet hennes. Den andre forblir mørk.

Rubin Dranger har benyttet de fire siste åra til å dra mørke historier fram i lyset. Resultatet er «Husk oss til livet», en tegnet dokumentar på nesten 430 sider. Den handler om hvordan hennes oldeforeldre rømte til Sverige fra de voldelige, etniske forfølgelsene i Russland på starten av 1900-tallet. Deretter om hvordan slektninger la ut på en livsfarlig flukt fra Oslo da nazistene kom i 1940. Hvordan en hel fraksjon av familien ble drept under holocaust.

Antisemittisme og rasisme

Som Sveriges første kvinnelige professor i illustrasjon, er Rubin Dranger mest kjent som prisbelønt illustratør og barnebokforfatter av serier som «Frøken Makeløs og karrieren». Hun vokste opp uten særlig kjennskap til de dystre familiehistoriene. De ble fortrengt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer