Sara Omar-rettssaken

Filmen om henne stoppes

I en oppsiktsvekkende rettssak har forfatteren Sara Omar prøvd å stoppe en dokumentarfilm om henne. I går kom rettens avgjørelse.

I RETSSDRAMA: Den dansk-kurdiske forfatteren Sara Omar fikk i går rettens kjennelse. Den vil forby filmskaperne hun har kranglet med i retten, å offentliggjøre bilde- og lydfiler gjort med henne. Foto: Henriette Mørk / Aschehoug
I RETSSDRAMA: Den dansk-kurdiske forfatteren Sara Omar fikk i går rettens kjennelse. Den vil forby filmskaperne hun har kranglet med i retten, å offentliggjøre bilde- og lydfiler gjort med henne. Foto: Henriette Mørk / Aschehoug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en rettssal i Frederiksberg i Danmark har temperaturen vært høy en stund. Den dansk-kurdiske forfatteren Sara Omar ville stoppe en planlagt dokumentarfilm om henne, mens filmskaperne har beskyldt henne for løgn. Det har vært skittkasting og roping og trusler om utvisning fra rettssalen, i en sak som kalles oppsiktsvekkende innen dansk kulturliv.

I går kom kjennelsen: Sara Omar kan forhindre at dokumentarfilmen om henne blir offentliggjort.

Retten skriver i en pressemelding på domstolens hjemmeside, at den vil forby filmskaperne Omar Marzouk og Mohammad Parwana å offentliggjøre eller viderebringe ethvert bilde- eller lydopptak av Sara Omar som er gjort av – eller under instruksjon av Parwani. Dette hvis Sara Omar innen 7. mars stiller med en sikkerhet på 250 000 danske kroner.

Ifølge dansk rettspleielov kan retten bestemme at for at et forbud skal realiseres, må den ene parten stille med sikkerhet for den skade og ulempe som kan påføres motparten ved forbudet. Og forbudet trer ikke i kraft, før denne sikkerheten er stilt.

Mohammad Parwanas advokat Asaf Fazal sier til Ekstrabladet at Parwani vil anke saken til Høyesterett, og legger til at hvis Omar ikke stiller med de 250 000 kronene i sikkerhet, forsvinner forbudet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer