Sara Omar-rettssaken

Filmen om henne stoppes

I en oppsiktsvekkende rettssak har forfatteren Sara Omar prøvd å stoppe en dokumentarfilm om henne. I går kom rettens avgjørelse.

I RETSSDRAMA: Den dansk-kurdiske forfatteren Sara Omar fikk i går rettens kjennelse. Den vil forby filmskaperne hun har kranglet med i retten, å offentliggjøre bilde- og lydfiler gjort med henne. Foto: Henriette Mørk / Aschehoug
I RETSSDRAMA: Den dansk-kurdiske forfatteren Sara Omar fikk i går rettens kjennelse. Den vil forby filmskaperne hun har kranglet med i retten, å offentliggjøre bilde- og lydfiler gjort med henne. Foto: Henriette Mørk / Aschehoug Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en rettssal i Frederiksberg i Danmark har temperaturen vært høy en stund. Den dansk-kurdiske forfatteren Sara Omar ville stoppe en planlagt dokumentarfilm om henne, mens filmskaperne har beskyldt henne for løgn. Det har vært skittkasting og roping og trusler om utvisning fra rettssalen, i en sak som kalles oppsiktsvekkende innen dansk kulturliv.

I går kom kjennelsen: Sara Omar kan forhindre at dokumentarfilmen om henne blir offentliggjort.

Retten skriver i en pressemelding på domstolens hjemmeside, at den vil forby filmskaperne Omar Marzouk og Mohammad Parwana å offentliggjøre eller viderebringe ethvert bilde- eller lydopptak av Sara Omar som er gjort av – eller under instruksjon av Parwani. Dette hvis Sara Omar innen 7. mars stiller med en sikkerhet på 250 000 danske kroner.

Ifølge dansk rettspleielov kan retten bestemme at for at et forbud skal realiseres, må den ene parten stille med sikkerhet for den skade og ulempe som kan påføres motparten ved forbudet. Og forbudet trer ikke i kraft, før denne sikkerheten er stilt.

Mohammad Parwanas advokat Asaf Fazal sier til Ekstrabladet at Parwani vil anke saken til Høyesterett, og legger til at hvis Omar ikke stiller med de 250 000 kronene i sikkerhet, forsvinner forbudet.

Hentet fra virkeligheten

Sara Omar ble kjent etter å ha skrevet romanen «Dødevaskeren», som ble utropt til årets viktigste og modigste bok i Danmark i 2017. To år seinere kom hun med romanen «Skyggedanseren». Omar skriver om de mørke sidene innen islam som rommer et foreldet og fryktelig kvinnesyn. Et syn der jentebarn kan drepes fordi de er jenter, og der kvinner er født til å være mannens eiendom og slaver. Bøkene skal ha gjort at hun måtte leve med politibeskyttelse på hemmelig adresse på grunn av drapstrusler. De sendte henne også til den litterære stjernehimmelen.

BØKER TIL BESVÆR: - Akkurat som Scheherazade i «1001 natt» har jeg brukt fortellingen for å overleve. Jeg eksisterer i kraft av mine ord, sier Sara Omar.
BØKER TIL BESVÆR: - Akkurat som Scheherazade i «1001 natt» har jeg brukt fortellingen for å overleve. Jeg eksisterer i kraft av mine ord, sier Sara Omar. Vis mer

I et intervju med Dagbladet for halvannet år siden sa hun at hun aldri skriver om noe hun ikke vet noe om.

- Jeg har ikke opplevd alt, men alt er hentet fra virkeligheten.

Og her startet uenighetene. Omar og Parwani ble i 2017 enige om å lage en dokumentarfilm. Men nå beskylder Parwani og Marzouk Omar for å lyve om sin personlige historie, de mener at hun ikke er truet i det omfanget hun gir inntrykk av, og at hun heller ikke er blitt utsatt for massiv undertrykkelse. Sara Omar beskylder filmskaperne for å ha tvunget henne til å «fremkomme med ytringer og udvise adfærd, som var instrueret og fabrikeret». De har også kranglet om hvem som eier rettighetene til filmen, og Parwani og Marzouk har gått ut offentlig og sagt at de akter å ferdigstille filmen.

Dette er også en av grunnen til at kjennelsen kommer nå. Retten legger vekt på at filmskaperne sier de har til hensikt å offentliggjøre dokumentaren om Omar. Samtidig som de finner at Omar har rett til å håndheve opphavsretten til opptakene av henne. De ser det som sannsynlig at hennes mulighet til å opprettholde opphavsretten forspilles hvis ikke forbudet kommer nå, og hun i stedet må avvente en rettslig avgjørelse.

En gåte

Sara Omar er lettet og glad over rettens avgjørelse, skriver hun i en epost til Dagbladet, og viser til pressemeldingen der hun sier at saken for henne har handlet om rettferdighet. Hun mener Marzouk og Parwani har forsøkt å vekke mistillit til henne.

- Jeg er romanforfatter og menneskerettighetsforkjemper – jeg skriver om kvinner og barn som er underlagt vold, mishandling og negativ sosial kontroll. Hvorfor noen i Danmark kan ha noe imot dette, er meg en gåte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer