Anmeldelse: Peter Buwalda «Otmars sønner»

For ei røre!

Romanen «Otmars sønner» er skrevet med en plagsomt ustø penn.

SURR: Historien i «Otmars sønner» er enkel nok, men Peter Buwalda surrer det virkelig til for leserne. Foto: Mikel Buwalda
SURR: Historien i «Otmars sønner» er enkel nok, men Peter Buwalda surrer det virkelig til for leserne. Foto: Mikel Buwalda Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: De nesten 500 sidene og den røra som renner ut av dem, gjør «Otmars sønner», andreboka til tidligere journalist, forlagsredaktør og grunnlegger av det litterære musikktidsskriftet Wah-Wah, nederlandske Peter Buwalda, lang som et vondt år.

Trettifire år gamle Ludwig, ansatt i oljeselskapet Shell, og med samboer og ei lita datter i nordhollandske Overveen, blir sittende fast på jobbreise på den sibirske øya Sakhalin som følge av en snøstorm. Han mimrer en del, om da moren og han flyttet til boktittelens Otmar, en enkemann og dirigent med to musikalsk begavede barn. Sin biologiske far har Ludwig aldri møtt.

I nåtid ender Ludwig opp på samme hotellrom som den talentfulle gravejournalisten Isabelle, som han i sin tid delte en studenthybel med. Det gir rom for forviklinger, spesielt siden Isabelle er på øya for å intervjue Shells CEO og muligens Ludwigs biologiske far, Johan Tromp.

Uelegant

Historien er enkel nok, men Buwalda surrer det virkelig til. Ludwig heter opprinnelig Dolf og blir omdøpt siden Otmars sønn heter det samme. Så når fortellingen glir over i minner – overgangene er forresten noe av det mest uelegante jeg har vært borti – kaller fortelleren Ludwig for Dolf. Buwalda syns visst ikke dette skaper nok forvirring og lar like greit fortelleren i boka veksle mellom å kalle Tromp for Johan og Hans, etter at en texansk kollega henvendt til Ludwig kaller ham Hans. Hvorfor CEO-en har to navn? Si det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.