Anmeldelse: Daniela Krien «Brannen»

For en vidunderlig bok!

Daniela Krien har skrevet en silkemyk samtidsdiagnose om kjønnsidentitet, krenkelser, lidenskap og utroskap.

OPPLEVELSE: Med tørrvittig humor og psykologisk dybde, gir tyske Daniela Krien deg en leseropplevelse med «Brannen». Foto: Maurice Haas
OPPLEVELSE: Med tørrvittig humor og psykologisk dybde, gir tyske Daniela Krien deg en leseropplevelse med «Brannen». Foto: Maurice Haas Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Fete tider skaper svake mennesker, heter det i denne vidunderlige boka. Det handler blant mye annet om den nye generasjon tyskere, som lever under «byrden av det gode liv»:

Det er marihuanarøykeren som oppsøker psykolog fordi han vil chille i stedet for å jobbe, og som mener borgerlønn ville gitt ham den energien han trengte for å sette sine håpløse planer ut i livet. Det er den unge gutten som er dypt såret over at foreldrene bare roser ham for spesielle prestasjoner. Det er den nybakte moren som ikke klarer å glede seg over barnet sitt, fordi fødselen ikke ble den fine opplevelsen hun og mannen hadde planlagt. Og det er en litteraturstudent som føler seg dypt krenkte fordi en professor kalte studenten fru, når hen er ikke-binær.

«Det hender hun spør seg om ikke hele psykologien er et gedigent feilspor – en tidsåndpreget diagnostisering av alminnelige sjelelige tilstander. En konsekvent overfortolkning», tenker psykolog Rahel Wunderlich, når hun overhører en ung kvinne som i telefon «høyt og muntert legger ut om depresjonen sin».

Rahel er gift med Peter, denne litteraturprofessoren som har gått i indre eksil etter at han mistet både venner og kolleger fordi han krenket den ikke-binære. Ekteparet bor i Dresden, og har to voksne barn, en sønn som Rahel tilber, og en datter som går henne på nervene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.