Afrikas store forfatter på Litteraturfestivalen på Lillehammer

- For oss barna var det et paradis. For fars fire koner var nok opplevelsen en helt annen

Ngugi wa Thiong'o (79) blir stadig nevnt som kandidat til Nobelprisen i litteratur, kaller seg en språkkriger, og snakker om minner som forsvinner.

I LILLEHAMMER: Forfatter Ngugi wa Thiong'o er til stede under Litteraturfestivalen på Lillehammer denne uka. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
I LILLEHAMMER: Forfatter Ngugi wa Thiong'o er til stede under Litteraturfestivalen på Lillehammer denne uka. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Det var i 2010. Nobelprisen i litteratur skulle deles ut, og mannen som var bookingmakernes sikreste kort, var den kenyanske forfatteren Ngugi wa Thiong’o.

Utenfor huset hans i California sto journalistene og ventet på at navnet hans skulle annonseres, da datteren hans ringte og fortalte at prisen hadde gått til Mario Vargas Llosa.

- Journalistene ble så skuffet over ikke å få det første bildet av prisvinneren, at kona mi måtte invitere dem inn på kaffe, og det var jeg som måtte trøste dem.

Ngugi wa Thiong’o ler så øynene forsvinner. Mannen som også i fjor var et av de heteste navnene til den høythengende litteraturprisen, sitter på hotellrommet sitt på Lillehammer. Han er et av hovednavnene på Litterturfestivalen, og regnes som en av Afrikas største nålevende forfattere.

Han har ikke bodd i Afrika siden 1982.

Bøkenes språk

Men det var der, i en landsby nord for Nairobi, han begynte sin kamp for det marginaliserte språket.

Kenya var britisk koloni, og lille Ngugi ble sendt på skole der all undervisning foregikk på engelsk. Hjemme, hos sine fire mødre, dem skal vi komme tilbake til, snakket han kikuyu.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer