Anmeldelse: Astrid Sæther, «I skyggen av Ibsen»

Forelsket i unge kvinner

Astrid Sæther vil løfte fram fire unge kvinner fra Ibsens skygge. Det lykkes hun ikke med.

TIL INSPIRASJON: Den svenske danseren og forfatteren Rosa von Fitinghoff var en av kvinnene en aldrende Henrik Ibsen falt for på slutten av 1800-tallet. Foto: Gyldendal
TIL INSPIRASJON: Den svenske danseren og forfatteren Rosa von Fitinghoff var en av kvinnene en aldrende Henrik Ibsen falt for på slutten av 1800-tallet. Foto: Gyldendal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: På sine eldre dager opplevde Henrik Ibsen å forelske seg i unge kvinner. Forelskelsene oppsto i rask rekkefølge, og den ene forelskelsen hadde ikke sluppet taket før den neste brant i brystet. Hans lidenskapelige raptuser har lenge vært en slags gåte for biografene. Etter å ha lest nok ei bok om den aldrende dikterens kjærlighetsliv, er det ingen tvil om at vi fortsatt vet for lite om kvinnene han falt for.

La det med en gang være sagt at de ­fleste er enige i at Ibsens amorøse forhold til unge kvinner var oppkvikkende og inspirerende. Fortsatt diskuterer man i hvilken grad de har satt spor i hans siste dramaer som «Hedda Gabler». Det er likevel ingen tvil om at fokuset i dag først og fremst er de ekteskapelige krisene og sosiale skandalene hans forelskelser skapte.

Det skyldes ikke minst arbeidene til Astrid Sæther. Hun er tidligere leder ved Senter for Ibsen-studier og har utgitt en kritikerrost biografi om dramatikerens kone, «Suzannah. Fru Ibsen». Heller ikke mannlige biografer har vært blinde for den prisen kona måtte betale for Ibsens jakt på inspirasjon – i form av ydmykelser, sjalusi, sladder og lange utenlandsopphold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer