Øystein Lønn

Forfatter Øystein Lønn er død

Forfatter Øystein Lønn døde 10. januar 85 år gammel, melder Gyldendal.

GÅTT BORT: Forfatter Øystein Lønn døde 10.januar. Foto: NTB
GÅTT BORT: Forfatter Øystein Lønn døde 10.januar. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gyldendal Forlag melder tirsdag at forfatter Øystein Lønn har gått bort, 85 år gammel. Øystein Lønn har et forfatterskap som strekker seg over et halv århundre og som har hatt viktig innflytelse på norsk samtidslitteratur, sier forlagssjef i Gyldendal.

- Han kunne skrive knapt og impresjonistisk, iblant som en litteraturens jazzmusiker, og med stor forståelse for alt menneskelig. Han var også et raust og stort menneske, med et overskudd av livskraft og varm ironi, sier forlagssjef Kari Marstein til Dagbladet.

Lønns karriere som forfatter startet i 1966 med novellesamlingen «Prosesjonen». Han har blant annet mottat Nordisk Råds litteraturpris for novellesamlingen «Hva skal vi gjøre i dag?» og fikk Brageprisen og kritikerprisen for «Thranes metode». Flere av hans bøker er oversatt til en rekke språk.

Lønn har de siste årene levd kreftsykdom.

- Helt til det siste så han fremover i forfatterskapet, og skrev ferdig sin siste roman, vet vi nå, så sent som i 2018, til strålende kritikker. Det er svært trist at han nå har gått bort, men vi gleder oss over tiden vi har hatt sammen og bøkene som står igjen, sier Marstein.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.