Anmeldelse: Sally Rooney, «Skjønne verden, hvor er du»

Forførende fra Rooney

Irske Sally Rooney følger opp «Normal People»-suksessen med nok en pikant fortelling om venner og elskere.

TROLIG SUKSESS: Sally Rooneys «Skjønne verden, hvor er du» (en frase lånt av Friedrich Schiller) er en smart og rørende, men også litt uttværende fortelling om moderne liv og livsfølelse. Foto: Dee Finnerty
TROLIG SUKSESS: Sally Rooneys «Skjønne verden, hvor er du» (en frase lånt av Friedrich Schiller) er en smart og rørende, men også litt uttværende fortelling om moderne liv og livsfølelse. Foto: Dee Finnerty Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Irske Sally Rooney ble litterær superstjerne etter romanene «Samtaler med venner» og «Alle andre» («Normal People»). Tv-serien basert på sistnevnte trakk horder til skjermen og høstet allmenn jubel. Nå er trettiåringen klar med ny roman. Igjen handler den om venner og elskere, sex og seksualitet, klasse og selvforakt. Og ikke minst om millennium-generasjonens uutholdelige ensomhet og undergangsfølelse.

I «Skjønne verden, hvor er du» møter vi Alice, Felix, Eileen og Simon, alle rundt de tretti. To av dem er bifile. Alice er, som Rooney selv, en forfatter som har opplevd millionsalg og prisdryss, men suksessen blir for voldsom. Alice bryter sammen og rømmer til et lite sted ved kysten. Her møter hun Felix, en avslappet lagerarbeider, via Tinder.

Tilbake i Dublin er bestevenninnen Eileen ensom og ulykkelig over sitt stillestående liv. Hun savner Alice og trøster seg med barndomsforelskelsen Simon, som er «nitti prosent playboy» og resten dydsmønster. Religiøse Simon har alt på stell, men er under overflaten like mismodig i livet som de andre.

Millennials

Rooney har mange talenter: Hun smir skarpe, drivende dialoger. Hun er en kløpper til å beskrive sex og nærheten mellom elskende på en direkte, rørende måte. Og hun er, som før, en presis formidler av millenniums-generasjonens (født 1980-1996) livsfølelse. Det er interessant lesning for en som tilhører generasjonen før; ironigenerasjonen. Mens distansering kjennetegner denne generasjonen, er Rooneys fire millennials inni sjelen ulykkelige og desillusjonerte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer