Anmeldelse: Tom Egeland «Metusalemprosjektet»

Forføres av egne ideer

Både Odin og Satan selv opptrer i denne elleville boka, men Tom Egeland forføres til slutt av seg selv.

TILBAKE: For fire år siden Tom Egeland tok et offentlig farvel med den kritthvite og nervøse ateisten og arkeologen Bjørn Beltø. Heldigvis har han gjenoppstått. Foto: Jørn H. Moen
TILBAKE: For fire år siden Tom Egeland tok et offentlig farvel med den kritthvite og nervøse ateisten og arkeologen Bjørn Beltø. Heldigvis har han gjenoppstått. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: En Amerika-reise med Leiv Eiriksson og Satan selv, ubegripelige funn i en eldgammel vikinggrav, bibelske kjemper og Odin i menneskeskikkelse. Det er ikke småtterier den snurrige Tom Egeland har brygget sammen i sin siste bok. Selv må jeg innrømme at jeg nøt hver side, tross åpenbare svakheter som proffe Egeland egentlig burde unngått.

Vi er på Borg gård i gamle Vingulmork, der arkeologen Bjørn Beltø leder en spektakulær utgraving fra vikingtida. Det avdekker skjelettet av en mann på over to meter, som må ha vært en kjempe i sin tid. I hånda har han en valknute av gull. Det er et urgammelt symbol knyttet både til norrøne Odin, døden og Satan selv. Spørsmålet om kjempens identitet blir enda mer mystisk – ja ubegripelig – når de avdekker hans alder og hvor i verden han har bodd. Saken blir direkte farlig når to av ekspedisjonens forskere blir drept.

Rene science fiction

Det er nå fire år siden Tom Egeland tok et offentlig farvel med den kritthvite og nervøse ateisten og arkeologen Bjørn Beltø. I forfjor ble han likevel gjenopplivet i «Sølvpengene», der Egeland kom med en oppsiktsvekkende sekulær forklaring på Jesus´ oppstandelse. Nå presenterer den ellevilt idérike forfatteren mulige forklaringer både på opphavet til guden Odin, Satan og til de såkalte kjempene i Gamle testamentet, omtalt som Nefilimene. Det blir den rene science fiction, men det er både underholdende og på sitt vis imponerende logisk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer