Anmeldelse: Jan Grue «Prøve og feile»

Formidabel ordkunst

Romanen «Prøve og feile» er en skinnende krone på språkprofessor og forfatter Jan Grues tre verker om funkiser, fremmedfølelse og tilhørende utfordringer.

FUNKIS: Jan Grues siste bok handler nok en gang om livet som funkis, ordet han bruker for å beskrive hovedrolleinnehaveren som har samme diagnose som Grue selv fikk. Foto: Nina Hansen
FUNKIS: Jan Grues siste bok handler nok en gang om livet som funkis, ordet han bruker for å beskrive hovedrolleinnehaveren som har samme diagnose som Grue selv fikk. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Jan Grue har siden den skjønnlitterære debuten i 2010 gjort seg bemerket med ei rekke utgivelser. De selvbiografiske bøkene «Jeg lever et liv som ligner deres» (2018) og «Hvis jeg faller» (2021), handler om livet som funkis. Mannen «Prøve og feile» kretser rundt, er også funkis, men, i motsetning til hovedpersonen i de to forløperne, er han oppdiktet.

Magne har en master i litteraturvitenskap, er ansatt gjennom mangfoldsprogrammet som resepsjonist på superhotellet The Tower i Oslo sentrum, og far til Thea på et halvt år, som han har med samboeren Hannah. Livet til denne lille familien blir brettet ut i boka som tar for seg familielivets mulige praktiske og emosjonelle utfordringer når far er funkis. Magne har nemlig spinal muskelatrofi type 3, samme diagnose som Grue selv fikk en gang i tida.

Bestekompisen Snorre har Duchennes muskeldystrofi. Begge lever livet på hjul, når de ikke lever i sin Fortnite-liknende rollespillverden. Opptil to ganger i uka bestemmer et kast med terningene hvilke egenskaper de får, egenskaper som smidighet, intelligens og styrke. Felles interesser trumfer forskjellene mellom dem. Magne vokser opp på østkanten, Snorre på vestkanten. Men i bokas nåtid er spillekveldene uansett mest et minne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.