Anmeldelse: Sindre Finnes og Martine Aurdal «Ved Ernas side»

Framstår usedvanlig fordomsfull

Det mest oppsiktsvekkende ved denne boka er Sindre Finnes selv.

OVERRASKENDE: Sindre Finnes framstår usedvanlig fordomsfull og forbausende ureflektert i ny bok, mener anmelder. Foto: Adrian Øhrn Johansen
OVERRASKENDE: Sindre Finnes framstår usedvanlig fordomsfull og forbausende ureflektert i ny bok, mener anmelder. Foto: Adrian Øhrn Johansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Kjell Magne Bondevik hadde et stort ego og var en snedig lobbyist på egne vegne. «Ei lita gruppe i Oslo-Høyre» falt sine egne i ryggen, og hausset opp motstanden mot den nyvalgte lederen Erna etter valgnederlaget i 2009. Jan Petersen manglet selvtillit, Inge Lønning var utakknemlig og Carl I. Hagen lett å manipulere. Mens Ernas åpning for Frp på landsmøtet i 2009 var en genistrek, og Sylvi Listhaugs frivillige og «ryddige» avgang som justisminister, baner vei for et godt firepartisamarbeid i 2025.

«Ved Ernas side»

Sindre Finnes i samarbeid med Martine Aurdal

Sakprosa

Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2022

«Et oppsiktsvekkende – til dels sjokkerende – portrett.»
Se alle anmeldelser

Dette er noen av de oppsiktsvekkende avsløringene vi er lovet i boka om Erna Solbergs mann Sindre Finnes. Den er nedskrevet av en ryddig Martine Aurdal som har latt Finnes' stemme gjennomsyre det hele. Det portrettet som dannes der, er i for seg mer oppsiktsvekkende – til dels sjokkerende – enn avsløringene Finnes kommer med av andre.

Ekstremt lojal

«Ved Ernas side» levner ingen tvil om at Sindre Finnes både er en ekstremt lojal ektefelle og en blåblå Høyremann. Det har han vært siden han som lokalleder av Norges Konservative Studentforbund møtte sin Erna. De fant hverandre i politikken. «Det andre» (jeg vil tro han mener kjærlighet) kom seinere. Erna er ifølge sin mann både snill, humoristisk og omsorgsfull, men også en uromantisk pragmatiker med et ganske smalt følelsesregister.

TOSOMHET: Erna og Sindre i 1993. Foto: Aschehoug
TOSOMHET: Erna og Sindre i 1993. Foto: Aschehoug Vis mer

Ålesundmannen Sindre er utdannet økonom, og jobber som fagsjef i Prosessindustriens landsforening. Ekteparet ble tidlig enige om at hvis Erna skulle satse på politikken, måtte han ha hovedansvaret for barna Erik og Ingrid. De har vært flinke til å finne plass så barna kunne se sin travle mor i ferier og i pausene på konferanser og landsmøter. En periode var spesielt Ingrid sår over at Erna var så mye borte. Det løste de ved at Erna snek seg ut, uten å si morna til barna. Sindre har også måtte fortelle innpåslitne lokalpolitikere «hvor David kjøpte ølet», for at barna skulle få noen minutter alene med sin mor.

Penger og pumpehagle

Boka danner portrettet av en mer faktaorientert enn analytisk sunnmøring, med en hang til å dvele ved detaljer. En friluftsmann hvis store glede er å samle virtuelle stolper på en app (allerede i august hadde han samlet over 1000).

Finnes virker svært opptatt av penger, og at både Erna, han og alle vennene deres har «solid økonomi». Det mener han alle småbarnsforeldre og spesielt politikere burde skaffe seg, ved at begge foreldre jobber fulltid. Finnes gir oss innsikt i hvor mye han sparte på selv å vaske etter de årlige gløggfestene i Statsministerboligen, på at barna kjøpte billig mineralvann i Sverige, og hvor mye han fikk i Frimurerrabatt da han valgte å kjøpe i stedet for leie kjole og hvitt (6000 kroner). Bøker synes han ikke å lese særlig av, annet enn «Frykten er mitt våpen» av Alistair MacLean. Den tittelen inspirerte ham til å skaffe seg en pumpehagle til selvforsvar.

Den ble innkjøpt 23. juli 2011, og 22. juli får naturlig nok et eget kapittel. Her kommer Finnes med noen ganske utidige innvendinger. Prestens tale var kjedelig, og nattverden skapte «rot» i kirken. Han reagerer på at han som Ernas ektemann ikke ble buden til minnesamvær, men enda mer på at «partilederne på venstresiden og statsrådene ble kjørt bort i svarte limousiner med politibeskyttelse», mens opposisjonen med Erna og Sindre i spissen gikk i tog med «folk flest».

ERNAS MANN: Sindre Finnes sparte penger ved selv å vaske statsministerboligen etter årlige gløggfester. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet
ERNAS MANN: Sindre Finnes sparte penger ved selv å vaske statsministerboligen etter årlige gløggfester. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet Vis mer

Trolig velsignet

Her sier han ikke ett ord om at «venstresiden» faktisk var skyteskive for terroristen, og det som forbløffer – eller sjokkerer - mest i denne boka, er hans unyanserte og til dels forstokkede syn på det han kaller venstresiden. De omfatter alt fra «såkalt liberale asyladvokater», biskoper – venstrevridde alle i hop - ungdom fra radikale hjem, «herr og fru treningsdress» og selvsagt media.

Mange av utfallene kommer i forbindelse med det Sindre synes aller mest stolt av hos sin Erna: Innstramningene i innvandringspolitikken som «Jern-Erna» fikk innført i 2001. Med den ble vi, ifølge Finnes, kvitt alle lykkejegerne, som truer Rikets sikkerhet. Finnes tenker videre at Ernas og Høyres jobb fram mot valget neste år, er «å vise at en god del politikere på venstresiden er av Putins beste venner i Europa».

Jeg vil tro utgivelsen er velsignet både av Høyre og Erna selv. Gudene vet om det var så lurt.

Martine Aurdal er journalist i Dagbladet. Cathrine Krøger er en del av Dagbladets anmelderkorps, men har aldri har jobbet i Dagbladets redaksjon.

«Ved Ernas side»

Kjøp boken

Sindre Finnes i samarbeid med Martine Aurdal ««Ved Ernas side»»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer