Anmeldelse: Jan Kjærstad, «En tid for å leve»

Frekk flørt med Ibsen

Jan Kjærstad leker med Hedda Gablers pistoler i sin nye roman. Den er snop for lesenerder.

JAN KJÆRSTAD: Utmerker seg ved sin allsidighet. Thrilleren «En tid for å leve» er hans 11. roman. Han er også en yndet essayist. Foto: Christian Roth Christensen
JAN KJÆRSTAD: Utmerker seg ved sin allsidighet. Thrilleren «En tid for å leve» er hans 11. roman. Han er også en yndet essayist. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert

Nå hadde vi nesten glemt forventningene ved å sitte tett i tett i en teatersal. Glemt dem som stirrer ned i mobilen, kommenterer til sidemannen, kommer sist inn så hele seteraden må reise seg.

Man gjenopplever det i Jan Kjærstads nye roman «En tid for å leve». Der er spenningen skrudd opp enda noen hakk; noen skal skytes. Ikke nødvendigvis hovedpersonen, selv om kveldens forestilling er Ibsens «Hedda Gabler».

I en kort prolog til romanen forteller jeg-personen om å løfte pistolen, støtte våpenet med venstrehånden, sikte på nytt og skyte fire skudd til.

Hedda er Hedda

På første rad sitter Norges statsminister og hennes livvakter. På scenen står to feterte skuespillere; de er et par også utenfor teateret, men er i ferd med å gå fra hverandre. Han er en litt akterutseilt kvinnebedårer. Hun heter Hedda Christine Foss og skal spille Hedda Gabler, en av Ibsens mer gåtefulle kvinneskikkelser. #heddaerhedda, ifølge teaterets markedsavdeling. «Jeg skal skyte meg inn i norsk teaterhistorie,» tenker Hedda.

Her har vi oppspillet til nok en hyperelegant konstruert Jan Kjærstad-roman. Rammen er premieren på Henrik Ibsens skuespill om den nygifte, bortskjemte og livstrette generaldatteren Hedda Gabler som leker med sin fars pistoler og skyter seg selv til slutt. Som de fleste av Ibsens dramaer regnes også dette for å være «evig aktuelt». Men er det egentlig det?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer