Anmeldelse: «Audiens – Halve kongeriket», Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug

Frekk fortelling

Bok fire i den kongelige suksess-serien kunne hatt mer fart og galskap.

KONGELIGE TAKTER: De tidligere Dagblad-journalistene Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug har hatt en eventyrlig suksess med ungdomsserien «Kongeriket». Nå er bok nummer fire klar for leserne. Foto: Agnete Brun
KONGELIGE TAKTER: De tidligere Dagblad-journalistene Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug har hatt en eventyrlig suksess med ungdomsserien «Kongeriket». Nå er bok nummer fire klar for leserne. Foto: Agnete Brun Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Norges kronprins Karl Johan; partyprins Kalle blant venner, er dypt ulykkelig. Den unge alenemoren Lena har slått opp med ham, og han gjør alt han kan for å vinne henne tilbake. Han trener for livet, og leser selvhjelpsbøker for å bygge opp sitt stusslige selvbilde.

Så kommer han på den fantastiske ideen å ta med vennene sine på surfetur til Lofoten – for der å kunne vise Lena at han er langt mer enn en fjollete partyprins. Men når den kommende norske kongen møter «folket», faller han gjennom.

«Audiens – Halve kongeriket»

Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug

Ungdomsroman

Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2022

«Prinsen blir vel enfoldig.»
Se alle anmeldelser

Vær deg selv, er tema i denne fjerde av det som skal bli seks bøker om kronprins Karl Johan, tvillingsøsteren Margrethe og deres venner. I «Arvingen» (2020) fulgte vi den unge alenemoren Lena – til forveksling lik en ung Mette-Marit – som forelsket seg i Kalle. De to ble kjærester. I «Drømmeprinsen» (2021) fulgte vi den strenge og ulykkelige prinsesse Margrethe, som nå er lykkelig med rapperen Arnie. «På tronen» (2021) handlet om influenceren Tess, og i denne siste blir vi inngående kjent med kronprinsen selv, Kalle.

«Han syntes så synd på folk, følte seg frekk om han overså dem, og dessuten var jo dette den koselige delen av jobben. Å faktisk møte mennesker, sånn ordentlig hei og hallo, ikke bare vinke til en folkemasse utenfor et eller annet nytt kulturhus», tenker kronprins Kalle et sted. Han er snill, sår, sympatisk og velmenende, men også naiv, overflatisk og til tider både arrogant og bortskjemt.

Faller gjennom

Akkurat i denne boka blir han vel enfoldig. Vi får inn med teskjeer og uendelige gjentakelser at alt Kalle gjør for å vinne tilbake Lena bare er dumt, og da de kommer til surfeparadiset faller han helt gjennom. Spesielt i møte med bondesønnen og odelsgutten Tommy, en guddommelig surfer som tilbringer mistenkelig mye tid med Lena.

De tidligere Dagblad-journalistene Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, sistnevnte også suksessrik krimforfatter, har hatt en helt eventyrlig suksess med ungdomsserien «Kongeriket». Forlagene knivet om utgivelsen, og en Netflix-serie er på trappene. Ideen er knallgod. Serien er blitt sammenliknet med «Skam» og «Gossip Girl», – samt at den har sine åpenbare paralleller til kronprinsparets snurrige skjebne. På sitt beste er serien en fantastisk blanding av ungdomsroman med såre temaer som mobbing, forelskelse, ensomhet – og en vill humoristisk og frekk eventyrfortelling.

Slukt av leserne

«Audiens» blir sikkert også slukt av de unge leserne. Det er kjærlighet og sex og intriger og misforståelser. Et visst alvor er det også: Om ufriheten som ligger i å være født til et yrke, om det nå er en liten gård eller et helt land. Det handler også om den kanskje umulige balansen mellom rollen som kronprins og framtidig konge – og det å kunne få være en helt alminnelig ungdom med feil og mangler og fyll og fjolleri.

Det hele kan virke altfor forutsigbart, men mot slutten har forfatterne en overraskende vri som viser tyngden i å være kongsemne. Pluss en saftig såpe-aktig skandale som det virker helt umulig for stakkars Kalle å komme seg ut av. Men det blir neste bok. Forfatterparet er gode på cliffhangere.

«Audiens – Halve kongeriket»

Kjøp boken

Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug ««Audiens – Halve kongeriket»»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer