Anmeldelse: Aslak Nore, «Havets kirkegård»

Gaper over for mye

Aslak Nore har skrevet en spennende og skremmende realistisk thriller som hemmes av litt for mange sidehistorier.

PUSLESPILL: Aslak Nore har skrevet en historisk thriller med røtter tilbake til 1940. Det er blitt et stort og komplekst puslespill av et plott, og noen av bitene passer dårlig inn, mener anmelder. Foto: Agnete Brun
PUSLESPILL: Aslak Nore har skrevet en historisk thriller med røtter tilbake til 1940. Det er blitt et stort og komplekst puslespill av et plott, og noen av bitene passer dårlig inn, mener anmelder. Foto: Agnete Brun Vis mer
Publisert

«Havets kirkegård»

Aslak Nore

Roman

Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2021

«Litt for mye av alt.»
Se alle anmeldelser

23. oktober 1940 ble hurtigruteskipet DS Ragnhild rammet av en eksplosjon utenfor Landegode ved Bodø. Bunnen av skroget ble revet i stykker, og på kort tid sank skipet. Over 300 mennesker omkom, de fleste av dem tyske soldater på vei mot nord. Årsaken er aldri blitt klarlagt, men en gjengs oppfatning skal være at skipet gikk på en engelsk mine.

Nå kommer redaktør og forfatter Aslak Nore med en alternativ og svært overbevisende versjon av et annet mulig og mer innfløkt hendelsesforløp. Det handler om gamle penger og hensynsløs opportunisme, om tyske soldater og motstandsbevegelse, farlige familiehemmeligheter, svik og kjærlighet.

Boka har en dramatisk pangstart, med en riktignok fjern forbindelse til DS Ragnhild. Vi er i Shatila i Libanon 1982, under de kristne falangistenes fryktelige nedslakting av palestinske flyktninger. Skipsredersønnen, kvinneforføreren og den radikale unge krigslegen Hans Falck haster gjennom leiren, omgitt av lemlestede lik og lukta av ekskrementer og kruttslam. Han har en nyfødt baby i armene. Målet er å komme seg ut før de begge blir drept.

Historien rokkes ved

Hans Falck er en av (litt for mange) sentrale personer i denne bredt anlagte historiske og politiske thrilleren. Hans tilhører den fattige delen av den mektige Falck-slekta. I nåtidsfortellingen møter vi hans hensynsløse og styrtrike onkel Olav Falck. Han er tidligere forsvarsminister og leder av den innflytelsesrike SAGA-gruppen, med hovedkvarter på Rederhaugen utenfor Oslo. Olavs far druknet under krigen, på nettopp DS Ragnhild. Hans mor, forfatteren Vera Lind, kom seg mirakuløst nok unna med lille Olav. Da Vera dør på dramatisk vis, forsvinner testamentet hennes. Det samme skjer med et manus hun en gang skrev, bygget på historien om skipsforliset.

Mot sin fars vilje begynner Olavs datter Sasha å undersøke familiehistorien. Den rommer hemmeligheter som skal rokke ved den mektige familiens soliditet og påstått heroiske krigsinnsats.

Dette er hovedplottet i denne historiske thrilleren, med røtter tilbake til 1940. Portrettene av nikkersadelen på Bygdøy er treffende, og skildringen av hensynsløs kapitalisme, hemmelige våpenlagre, gamle tyske bunkere, Stay Behind og en etterretning som lever sitt liv på siden av den offisielle, er både overbevisende og i passasjer uhyre spennende.

Sprikende

Fortidsfortellingen får vi først mot slutten av boka, og veien dit er lang og sprikende. For Nore har laget et stort og komplekst puslespill av et plott, og noen av bitene passer dårlig inn. Vi blir stadig introdusert for nye scener, sideplott og mennesker. Den fremste av dem er etterretningsmannen Johnny Berg, som vi møter under et beinhardt forhør med amerikansk etterretning et sted i Syria. Berg har reist under aliaset Yahya Al-Jabal, på oppdrag fra norsk etterretning for å drepe en jihadist. Gjennom Berg havner vi også i et krigsrammet Afghanistan.

Dette er stoff den tidligere soldaten og Afghanistan-journalisten Aslak Nore kjenner godt, men akkurat i denne thrilleren blir det mer forstyrrende enn styrkende for plottet.

Thrilleren er mer realistisk enn andre bøker i sjangeren, og spesielt 1940-fortellingen skal ligge nær virkelige hendelser. Eksempelvis har også Hans Falck påfallende likheter med legen Mads Gilbert. Dagbladkritikeren Øystein Rottem er sitert med en anmeldelse av den fiktive Vera Linds fiktive forfatterskap, og Bergensfamilien Mohn er giftet inn i den fiktive familien Falck. Slutten er like elegant som den er overraskende. Den åpner muligens også for en oppfølger. Den ser jeg fram til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer