Anmeldelse: Runar Dahle «Tom - den andre viljen»

Gi oss mer av dette

En elegant og original skrekkroman om galskap, kunstig intelligens og psykiatriens tragikomiske historie.

INTELLIGENT SKREKK: Like mye som en skrekkroman, gir boka til Runar Dahle et elegant, intelligent og tragikomisk innblikk i psykiatriens tilkortkommenhet. Foto: Helge Skodvin
INTELLIGENT SKREKK: Like mye som en skrekkroman, gir boka til Runar Dahle et elegant, intelligent og tragikomisk innblikk i psykiatriens tilkortkommenhet. Foto: Helge Skodvin Vis mer
Publisert

BOK: En skrekkroman om psykiatriens historie, kunstig intelligens, groteske menneske- og dyreeksperimenter, og ei seks år gammel jente som slutter å snakke med andre enn fantasivennen Tom. Det er en liten mann som etter hvert skremmer vettet av henne og familien. Legg til ei partert katt, gale orangutanger og en data-dokke med skummelt smil, så har du Runar K. Dahles unike «Tom».

«Tom - den andre viljen»

Runar Dahle

Skjønnlitteratur

Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2022

«Skrekk og gru, for et funn av ei bok.»
Se alle anmeldelser

Det gis ut mange bøker i Norge. Unaturlig mange, får en vel si, på grunn av våre sjenerøse støtteordninger. Det har vi råd til, og sånn skal det være. Men det betyr også at det er mange gode norske forfattere som glipper for oss i media, og for forlag og bokhandlere som ser seg mest tjent med å satse på få bestselgertitler. Taperne er selvsagt leserne, men også de stakkars forfatterne. Det gjelder blant annet Runar Dahle, som tross tre tidligere utgivelser, i hvert fall for meg er et nytt bekjentskap. Han – eller boka hans – er et funn.

Usynlige Tom

Året er 2029, vi er i Bergen. Christine er seks år. Hun verken snakker eller leker med andre barn. Det har hun ikke gjort siden foreldrene en dag fant en gammel herrefrakk og en filetkniv i skapet hennes. Det tilhører Tom, sier jenta – som forvandles fra et lykkelig, sosialt og intelligent lite barn, til ei innadvendt og etter hvert angstfylt jente med glassaktig blikk. Hun snakker bare gjennom den usynlige Tom.

Han er forresten ikke så usynlig etter hvert, med skrekkelementer som kan likne «Eksorsisten». Moren Camilla ser en skikkelse som følger med på dem, hører lyder, det siver liklukt opp fra kjelleren. Det skjer andre uvanlige ting. I dyrehagen, der moren jobber, slippes orangutangene på mystisk vis løs. De blir aggressive og det blir unntakstilstand i byen.

Like mye som en skrekkroman, gir boka et utrolig elegant, intelligent og tragikomisk innblikk i psykiatriens tilkortkommenhet. Spørsmålet er hvordan behandle psykotiske pasienter – eller pasienter med vrangforestillinger. Foreldrene tar Christine med på BUP der hun blir utredet for mulig autisme, organisk retensjon, traumer. Ingenting hjelper.

Uhyrlige eksperimenter

Parallelt – og det er denne parallellhistorien som er min favoritt – får vi innsikt i psykiatriens historie. Den starter i 1902. Da ble Rønvik Sinndsygehus i Bodø bygget – det står der for øvrig fortsatt. Her sveiper Dahle anekdotisk og elegant gjennom Freud, Jung og sosialdarwinismens uhyrlige eksperiment. Til etterkrigstida som valgte å la psykotiske pasienter forbli i sine tvangsforestillinger: «Seinhaustes 1946 var det ikkje uvanleg å sjå Jesus tusle rundt på Junkerjordene og fryse, kledd som han var i kjortel og sandalar, mens Judas sat i arbeidsterapien og sydde norske flagg og talde pengane sine i skjul».

Inntil legemiddelindustriens inntog, og haldol overtok for Jung. Dette sett gjennom overlege Albert Wisbech, hans sønn som blir psykolog (pseudovitenskap ifølge faren). Til sønnesønnen Tomas; hyperintelligent nerd og kjellermenneske, som lever gjennom den virtuelle virkelighet. Det er så stilig gjort, kuriøst og intelligent, originalt og humoristisk. Avslutningen er riktignok litt abrupt.

Men – vi vil ha mer av dette Dahle, mye mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer