Anmeldelse: Ilja Leonard Pfeijffer, «Grand Hotel Europa»

Gir deg gåsehud

«Grand Hotel Europa» er en grand roman. Den rekker over europeisk sivilisasjonshistorie, kunsthistorie, referanser til klassisk litteratur - og noen hete samleier.

FABELAKTIG: Ilja Leonard Pfeijffer har skrevet en fargerik og flyktig fortelling om fortid, kjærlighet og masseturisme. Foto: NTB
FABELAKTIG: Ilja Leonard Pfeijffer har skrevet en fargerik og flyktig fortelling om fortid, kjærlighet og masseturisme. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det norske forlaget kaller Ilja Leonard Pfeijffer en av Nederlands mest allsidige forfattere. «Grand Hotel Europa» har så mange fasetter at jeg knapt vet hvor jeg begynner. Først og fremst er den en god blanding av to overgripende sjangere: Fiiksjon og virkelighet.

Bokas forteller har samme navn og geskjeft som forfatteren. De har skrevet de samme bøkene, og det er satt opp teaterstykke av en av dem. Det siste gjelder i både fiksjonen og virkeligheten. Forfatteren sier også eksplisitt at det er seg selv han skriver om. På den annen side kaller han personene i boka for sine romankarakterer - og boka har solide romankvaliteter, i bøtter og spann. Historien er fabelaktig fortalt og ditto oversatt.

Rammen i boka er at forfatteren tar inn på et hotell for å skrive om sitt livs tapte kjærlighet, den italienske kvinnen Clio. Han vil rekonstruere tida med henne for å gjenoppleve den, men tynges samtidig av redselen for dermed å miste henne en gang til. På hotellet treffer han et mildt sagt mangslungent karaktergalleri som han har lange samtaler med. Historien om Ilja og Clio løper side om side med disse, og inneholder alt fra to dokumentarfilmskapere som vil jobbe med forfatteren om sitt neste prosjekt, en ivrig og intelligent jakt etter den italienske barokkmaleren Caravaggios siste verk, og noen krangler og sexscener som gir gåsehud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer