Ungdom leser stadig mindre:

- Gir opp ungdommen

- Jeg ser ikke vitsen med å skrive ei ungdomsbok i 2022, sier Anne B. Ragde. - De er bare på skjerm.

INKLUDERE: Stadig færre ungdom bruker tid på lesing i fritiden. Anne B. Ragde ser ikke vitsen med å skrive bøker for ungdom lengre. Foto: Lena Knutli / Dagbladet
INKLUDERE: Stadig færre ungdom bruker tid på lesing i fritiden. Anne B. Ragde ser ikke vitsen med å skrive bøker for ungdom lengre. Foto: Lena Knutli / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Hvis du ikke har behov for å utforske bøkenes verden, så klarer du deg helt fint med TikTok, sier forfatter Erlend Loe til Dagbladet.

Han har skrevet flere bøker for barn og ungdom, blant annet serien om truckføreren «Kurt». Han mener at forfatterne ikke har et overordnet ansvar for å tilpasse språket den teknologiske tidsalderen.

- Jeg er ikke opptatt nok av salg til å tilpasse stilen min. Ei bok er ikke først og fremst en vare, men en intellektuell enhet. Hvis man må tilpasse den, så er det ikke lenger interessant litteratur, fortsetter han.

Nordmenn, spesielt de unge, leser mindre enn før, og er blitt dårligere til å lese. Den internasjonale studien PISA, som måler 15-åringers kompetanse i blant annet lesing, viste i 2018 en betydelig tilbakegang i norske elevers prestasjoner i lesing fra 2015. Stadig flere elever forteller at de ikke bruker tid på å lese på fritida.

I 2020 var det bare 23 prosent av den norske befolkningen som leste bok hver dag, sammenliknet med 25 prosent året før. Det viser Statistisk sentralbyrås mediebarometer.

I den teknologiske tidsalderen er litteraturen i konstant konkurranse med sosiale medier om lesernes oppmerksomhet. Hva gjør forfatterne for å tilpasse seg dette?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer