Stortingspresidenten

Gir ut bok til høsten

Stortingspresident Masud Gharahkhani har fått oppmerksomhet for Ukraina-støtte og som ansikt utad for bråket rundt Stortingets pendlerboliger og andre lukrative ordninger. Til høsten er han klar med bok.

FORFATTER I MAGEN: Stortingspresident Masud Gharahkhani skal fortelle sin personlige historie i bokform til høsten. Foto: Morten Rakke/ Dagbladet
FORFATTER I MAGEN: Stortingspresident Masud Gharahkhani skal fortelle sin personlige historie i bokform til høsten. Foto: Morten Rakke/ Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det blir en personlig bok der jeg vil skrive om min historie, sier Masud Gharahkhani til Dagbladet.

Ap-politikeren har blitt et kjent fjes for mange etter at han tok over som stortingspresident for Eva Kristin Hansen i høst, etter avsløringer om hennes pendlerbolig. Til høsten gir han ut bok om sin personlige historie.

Var skeptisk

Gharahkhani forteller at han har fått mange henvendelser fra forlag som vil gi ut boka, og fra mennesker som vil at han skal fortelle mer om seg selv.

- Jeg må innrømme at jeg først var litt skeptisk. Men så har jeg tenkt meg litt om og kommet til at: Ja, jeg har en historie å fortelle.

Stortingspresidenten skal nå bruke sommerferien på å skrive, før den personlige historien når butikkhyllene i høst.

Gharahkhani er født i Teheran i Iran, men i 1987, bare fem år gammel, flyktet han med sine foreldre til Norge på grunn av den islamske revolusjonen i landet. Han endte opp i bygda Skotselv utenfor Drammen med 600 innbyggere.

Boka vil beskrive hvordan det er å være født inn i en revolusjon og en krig, om flukten og livet i Norge, forteller stortingspresidenten.

- Den vil handle mye om mulighetslandet Norge. Hvor heldig jeg har vært med alle de flotte menneskene jeg har hatt rundt meg i den lille bygda jeg vokste opp i.

- Det er nok av både følelser og personlige historier å skrive om, sier Gharahkhani.

Masud Gharahkhani sier han bare har gode minner fra sin første tid i Norge, da de ble plassert på flyktningmottaket på Larkollen. Han beskriver det som et veldig flott sted, som ikke bar preg av å være en institusjon.

- Det var mange familier der. Det ble feiret bursdager og det var barnehage der. Ellen, som var leder av mottaket, er fortsatt venn av oss i dag.

- Hun sendte meg truser til jeg var 12-13 år i bursdagsgave, flirer stortingspresidenten.

- Farlig cocktail

Stortingspresidenten forteller at boka vil være «proppfull av politikk», og peker på kontrasten mellom fødelandet Iran og frie Norge som han konsekvent omtaler som «vårt».

- Jeg tar aldri frihet og demokrati for gitt. Jeg lever hver dag med hva mangel på frihet og demokrati er, sier stortingspresidenten.

Et viktig tema for boka blir det han ser som de største truslene mot frihet og demokrati i vår tid.

- Det som bekymrer meg for demokratiet er framveksten av denne farlige cocktailen av polarisering, fake news, hatefulle ytringer og hets.

Noe av det han vil gå inn på i boka er hva som gjør at amerikanske borgere valgte å angripe kongressbygningen i Washington DC i 2020.

- Skreller bort dritten

Gharahkhani sier han selv har opplevd hatefulle ytringer og hets.

- Da jeg ble valgt til stortingspresident så var det så mye hatefulle ytringer og hets og rasisme at noen medier valgte å stenge ned kommentarfeltet sitt.

- Det var kommentarer som «kan vi virkelig ha en med sånn hudfarge og sånn bakgrunn som stortingspresident i Norge».

- Jeg har lært meg fra mange år i politikken å skrelle bort den dritten. Jeg bruker ikke tid og fokus på det, fordi jeg vet at 99 prosent av tilbakemeldingen er jo positive. Jeg har lært meg å leve med det.

Det som bekymrer Stortingets frontfigur er hva de hatefulle ordene og truslene kan gjøre med etterveksten i politikken.

- Er du en ung person som ønsker å delta i debatten for første gang og opplever hatefulle ytringer og hets, så tenker du: Dette orker jeg ikke å være med på. Det er en stor utfordring.

- Tårene kommer

Da foreldrene flyktet med barna til Norge, ble besteforeldrene igjen. Bestemoren til Gharahkhani lever fortsatt, men har ikke helse til å reise på besøk. Selv kan han ikke reise til Iran lenger.

- Det er jo tøft for meg, det må jeg bare si. Det er stunder hvor jeg bare må ta en tur i marka både for å få trent og slappet av, men hvor også tårene kommer. Jeg vet at jeg sannsynligvis aldri igjen får muligheten til å se bestemora mi i live og gitt henne en klem. Det er tøft.

En personlig bok fra en rikspolitiker med minoritetsbakgrunn kan kanskje få tankene over på Abid Rajas suksessbok «Min Skyld». Venstre-politikeren ble tildelt Bokhandlerprisen for boka som har solgt over 100 000 eksemplarer.

Gharahkhani sier at han ennå ikke har fått lest boka.

- Jeg har veldig lyst til å lese den og jeg skal faktisk lese den i sommer. Jeg har lest mye om den, og det er jo en sterk historie.

- Tror du din bok kan bli en like stor suksess?

- Jeg har i hvert fall en historie å fortelle. Ikke bare det, jeg ønsker også at det skal være ei bok der jeg tar opp framtida og tar opp en del problemstillinger. Jeg håper virkelig at det er ei bok folk ønsker å lese, sier Gharahkhani.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer