Anmeldelse: Anne Spurkland, «Frisk nok»

Glimrende korreks

Anne Spurklands glassklare prosa om det innfløkte immunforsvaret er en uhyre verdifull korreks til konspirasjonsteoretikere, sjamaner og sjarlataner.

IMMUNOLOG: Anne Spurkland fotografert på jobben ved Rikshospitalet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IMMUNOLOG: Anne Spurkland fotografert på jobben ved Rikshospitalet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Et googlesøk på ordene «styrk immunforsvaret» gir 334 000 treff. Du får tips om alt fra nøye tilmålte daglige doser sellerijuice – ganske nøyaktig 470 ml – til sjaman Dureks spirituelle råd om mantraer som styrker immunforsvaret mot både kreft og koronaviruset.

Det er også et vell av mer uskyldige tips og bøker og råd, som Fedon Lindbergs honning- og ingefærkur, eller fårikål, gurkemeie, piller og akupunktur.

Alt dette fra en alternativ industri som tjener milliarder på mennesker som er overbevist om at veien til god helse er et sterkt immunforsvar, som kan bygges opp gjennom mirakelkurer. Men er egentlig et sterkt immunforsvar et mål i seg selv?

Klokt immunforsvar

Nei, fastslår immunolog Anne Spurkland i denne glassklare, saklige og svært informative boka. Et sterkt immunforsvar kan gjøre deg virkelig syk. Det vi trenger er et klokt immunforsvar, skriver Spurkland, med en av bokas mange gode bilder.

Hun tilbakeviser også at det finnes en mirakelkur for å få et sterkt immunforsvar. Det er som med mye annet, bestemt av gener og miljø. Men visse ting kan vi gjøre. Immunforsvaret påvirkes av døgnrytme, fysisk aktivitet, stress, alder og kjønn, og også av det vi putter i oss. Her viser hun til to enkle råd fra forfatter og journalist Michael Pollan; «Spis mat, ikke for mye og mest planter.» «Ikke spis mat som oldemoren din ikke ville gjenkjent som mat.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer