Odd Karsten Tveit: «Palestina, Israels ran, vårt svik»

Glimrende!

Midtøsten-nestor Odd Karsten Tveit holder dommedag over Norges unnlatelsessynder.

PERSONLIG: Det er en personlig bok Tveit har levert, preget av egne historier fra et rikt reporter-liv, slik en god journalistisk tekst skal være, mener Dagbladets anmelder. Foto: Morten Rakke
PERSONLIG: Det er en personlig bok Tveit har levert, preget av egne historier fra et rikt reporter-liv, slik en god journalistisk tekst skal være, mener Dagbladets anmelder. Foto: Morten Rakke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I snart 50 år har forfatter og tidligere NRK-korrespondent Odd Karsten Tveit levd i og med Midtøsten. Boka «Palestina, Israels ran, vårt svik», er for det første en helt presis tittel og for det andre et oppgjør med både en epoke og trolig også hans eget livsverk. Det er en personlig bok Tveit har levert, preget av egne historier fra et rikt reporter-liv, slik en god journalistisk tekst skal være. Men boka er også krydret med eventyr og folkloristisk tilstedeværelse, og til og med dikt, for å illustrere, og gi farge, til historien. Glimrende.

«Palestina, Israels ran, vårt svik»

Odd Karsten Tveit

Sakprosa

Forlag: Kagge
Utgivelsesår: 2023

«Oppgjør med en epoke og trolig også hans eget livsverk»
Se alle anmeldelser

Det er ekte indignasjon i denne boka. Tveit redegjør for sin posisjon når han i bokas prolog skriver at hans mål som reporter i den heksegryta Midtøsten er, ikke nødvendigvis var å være nøytral, et for øvrig absurd krav for en utenriksreporter, men at alt skulle være «korrekt, rettferdig, og utilslørt», altså veldokumentert. «Elegansen fikk skredderen ta seg av», skriver Tveit, ikke helt uelegant.

DRAMATISK: I et nytt intervju med Dagbladet får vi høre hva NRK-korrespondent Odd Karsten Tveit selv synes om Dagsrevy-klippet som har gått verden rundt. Foto: NRK / Morten Rakke. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Holdt for narr

Boka handler om tida fra staten Israels opprettelse i 1948, og fram til i dag, også dagens protester mot statsminister Benjamin Netanyahus angrep på den israelske rettsstaten er med i boka. Tveits hovedtese er at verden har blitt holdt for narr av Israel i snart 80 år, og han viser at sionismens grunnleggende tanke – helt fra begynnelsen av statens grunnleggelse – var erobring av land på bekostning av palestinerne.

Dette gjelder enten israelske regjeringer har gått ut fra det israelske Arbeiderpartiet, eller fra åpent nasjonalistiske og sjåvinistiske høyrepartier, som Likud. I regjeringserklæringen til dagens regjering, fra den siste dagen i 2022, innledet Netanyahu med å si: «Det jødiske folk har en eksklusiv og umistelig rett til alle deler av Israels land».

Det var en åpen, fullstendig utilslørt, eller skamløs, beskrivelse av virkeligheten, ifølge Tveit, nemlig at Israel i alle år, og særlig etter 1967, hadde brukt bosetterne i en aggressiv kolonialisering av palestinsk land for å sikre jødisk overherredømme over alt land fra Middelhavet i vest til Jordan-elva i øst. Vi snakker om det bibelske Israel.

Tveit viser hvordan drap på palestinere var systematisk og – med noen få unntak – straffefrie. Trakassering og stjeling av land pågikk med domstolenes godkjennelse.

Annenrangs borgere

Det er vanskelig å være uenig med forfatterens sørgelige konklusjon, nemlig at den jødiske staten bare noen år etter holocaust var blitt en apartheidstat. For staten Israels legitimitet er – som Tveit dokumenterer – etter hvert basert på at palestinerne er annenrangs borgere.

Sionismen som roten til alt vondt for palestinerne går som en rød tråd gjennom boka. Det frigjørende budskap for jødene etter holocaust var definert av dem som kom fra Europa. Men det var denne ideologien som fratok palestinerne land, vann, hav, og liv, som gjorde dem til annenrangs mennesker i sitt eget land. Derfor er – som Tveit også dokumenterer og nyere, offentliggjorte dokumenter viser – det israelske Arbeiderpartiet like skyldig i palestinernes skjebne som Netanyahus Likud.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer