Anmeldelse: Gunstein Bakke, «Austalgi»

Glitrende fra de indre bygder

Gunstein Bakke serverer bygdenostalgi på godt og særlig på ondt.

GUNSTEIN BAKKE: I 2012 fikk han EUs litteraturpris. For romanen «Havende» (2016) høstet han strålende kritikker. Nå topper han med mesterlige «Austalgi». Foto: Erlend Aas / NTB
GUNSTEIN BAKKE: I 2012 fikk han EUs litteraturpris. For romanen «Havende» (2016) høstet han strålende kritikker. Nå topper han med mesterlige «Austalgi». Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 1. januar 2020 ble Aust- og Vest-Agder slått sammen til Agder. Det vakte riktignok ingen ramaskrik og bruduljer på linje med sammenslåingen av Troms og Finnmark, men likevel. Noe skulle forsvinne. En livsstil, kanskje, et inngrodd tenkesett. Savnet etter dette «noe» var nok størst i de indre bygdene i Aust.

Det finnes en særegen blanding av sårhet og vittigheter i Gunstein Bakkes bygderoman «Austalgi».

Smak på tittelen! Den skal vise seg å avsløre en bitter kjærlighet til et bakstreversk miljø, her representert gjennom tre generasjoner med røtter på samme heiegård i Aust. Tre helstøpte karakterer som hver for seg utforsker livet i en større sammenheng. Bakke utstyrer dem med underfundige tanker som gir gjenklang langt ut over det lokale og dagligdagse.

Seks og et halvt barn

Mikkel Ro er 94 år og far til seks og et halvt barn med fem forskjellige kvinner. Det halve er Rancine, som jobber på bygdas sykehjem. Hun er halv, eller kanskje dobbel, fordi ingen vet om det er Mikkel eller hans bror Gustav som er faren. Mikkel tok seg til rette ikke bare i brorens ekteseng; han hadde et eget håndlag med kvinner og bier. Han mener å ha sett at han skal bli 102 en gang han skar seg i fingeren og blodet dannet en tallformasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer