Anmeldelse: Jostein Gaarder, «Det er vi som er her nå - en livsfilosofi»

Glødende engasjert

Jostein Gaarder fortsetter å undre seg over livets mysterier, og gir leseren fasttrack til kunnskap og filosofi.

SYMPATISK: Jostein Gaarders nye bok spenner fra det personlige og fabulerende, til formidling av kunnskap om historie, filosofi og vitenskap. Foto: Peter Andreas Hassiepen/Kagge
SYMPATISK: Jostein Gaarders nye bok spenner fra det personlige og fabulerende, til formidling av kunnskap om historie, filosofi og vitenskap. Foto: Peter Andreas Hassiepen/Kagge Vis mer
Publisert

Som formidler og forkjemper for undringens plass i livet, er Jostein Gaarder spesiell: Han er glødende opptatt av at vi skal engasjere oss, se miraklene omkring oss, innse at vi ikke er atskilte størrelser, men en del av alt rundt oss. Så også i årets «Det er vi som er her nå. En livsfilosofi».

Boka er et åpent brev til barnebarna. Som bestefar til seks vil Gaarder videreformidle innsiktene et snart sytti år langt liv har gitt ham. Både historie og vitenskap, og egne erfaringer og fabuleringer, får plass i dette personlige brevet til etterkommerne.

Boka begynner i det personlige. Gaarder forteller om egen oppvekst på femtitallet. Han var et barn som stilte spørsmål om livet. Ofte ble spørsmålene møtt med avvisning eller skuldertrekk: «Det var knusende», skriver han. Gaarder forteller om to sterke opplevelser som former ham, før han beveger seg videre til tematikken som har preget forfatterskapet: De store spørsmålene knyttet til livets gåter, menneskets plass i tid og rom, jordas plassering i «gullhårsonen».

Han øser raust av kunnskap om historie, mytologi og vitenskap. Det er interessant å lese om solsystemet, om hvordan beregning av breddegrader ble arbeidet fram, om norrøn mytologi og kosmisk bevissthet – finnes noe slikt?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer