Anmeldelse: Tordis Ørjasæter, «Vi er ikke alene»

Gripende og vondt

Tordis Ørjasæter skriver om annerledesbarnas smertefulle historie. Det gjør dypt inntrykk.

ANNERLEDES: 94-årige Tordis Ørjasæter skriver om barna som er annerledes. Selv hadde hun sønnen Dag Tore. Foto: Agnete Brun
ANNERLEDES: 94-årige Tordis Ørjasæter skriver om barna som er annerledes. Selv hadde hun sønnen Dag Tore. Foto: Agnete Brun Vis mer
Publisert

Byttinger, idioter, åndssvake, abnorme, tullinger eller skrullinger. Navnene har vært mange og vonde på det Tordis Ørjasæter kaller annerledesbarna, eller barn med psykisk utviklingshemming.

I 1955 ble Ørjasæter selv mor til Dag Tore. Han fikk etter noen år diagnosen autisme, på ei tid da de ble omtalt som «kjøleskapsbarna» fordi årsaken til autisme ble sagt å være kalde mødre. Nå har den nittifire år gamle forfatteren, kritikeren og professoren i spesialpedagogikk skrevet en gripende og innsiktsfull fortelling om vårt – eller først og fremst ulike forfatteres – forhold til disse barna.

Untermenschen

«Jeg prøver å la hver dag ha nok i sin egen plage og trøste mig med at i verste fall kommer hun til å lide minst, men det er hårdt når jeg kler henne og se på den lille ranke velskapte skrotten og de like, faste ben og armer og tenke på om den lille sjelen noensinne skal bli våken og bevisst eller om hun skal gå gjennom hele livet i den halvtåken hun lever i nu».

Dette skrev Sigrid Undset i et brev til sin venninne Nini Roll Anker i 1919. Det gjaldt datteren Mosse, som nynnet så vakkert, men ikke hadde språk. Og som bare roet seg på sin mors fang inntil hun døde i 1939, bare 23 år gammel. Ørjasæter, som i 1993 utga den Brageprisvinnende Undset-biografien «Menneskets hjerter», mener Mosse bidro sterkt både til morens intense forkynnelse av morsrollens betydning, og hennes innbitte hat mot nazismen. Barn som Mosse var som kjent «Untermenschen» i Det tredje rike, og av de som først ble likvidert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer