Anmeldelse: Sam Lloyd, «Minneskogen»

Grøss og gru

«Minneskogen» er den mest elegante grøsseren denne anmelderen har lest på lenge.

BRAKDEBUT: «Minneskogen» er den første romanen til den britiske forfatteren Sam Lloyd. Foto: CAPPELEN DAMM
BRAKDEBUT: «Minneskogen» er den første romanen til den britiske forfatteren Sam Lloyd. Foto: CAPPELEN DAMM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tematisk er Sam Lloyds «Minneskogen» en redselsfull bok som jeg helst ville holdt meg langt unna: Om barn som forsvinner og sperres inne, og djevelsk voksenondskap. Men den britiske debutanten har en så eventyrlig lett og original fortellerstil at tematikken verken oppleves spekulativ eller uutholdelig.

I tillegg har han en infam og overraskende vri utover i boka, som gjør «Minneskogen» til den mest overraskende og elegante groteske grøsseren jeg har lest på lenge.

Bortførte Elissa

Elissa bor alene med sin kjærlige og oppofrende mor. Hun er et eksentrisk og svært intelligent barn, hvis store lidenskap er sjakk. Under en sjakkturnering blir hun dopet ned og dratt inn i en hvit varevogn. Hun våkner i en iskald, bekmørk kjeller, med den ene hånda lenket fast i et håndjern som er festet i gulvet. Døra åpnes, og en vettskremt guttestemme beroliger henne med at det kommer til å gå bra, om hun bare følger reglene. Hvis ikke vil det gå like ille med henne som med de andre barna.

Parallelt følger vi politietterforskeren Mairéad. Hun ser skremmende likheter mellom kidnappingen av Elissa og ei jente som forsvant i en hvit varebil året før. Den hvite varebilen blir også koblet til fire andre bortføringer av barn som aldri har kommet til rette. Felles for dem er at de er skilsmissebarn, og at det i alle tilfellene blir lagt ut videoer på YouTube med et skremmende innhold. Det samme skjer med Elissa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer