Leselyst: Linn Skåber

- Grøsser litt på ryggen

Akkurat nå leser Linn Skåber leser en bok som får henne til å storkose seg og grøsse på ryggen på samme tid.

RAR: Tittel på boka om Linn Skåber, kunne for eksempel ha vært «Klart og rart». Tenker hun. Foto: Frank Karlsen
RAR: Tittel på boka om Linn Skåber, kunne for eksempel ha vært «Klart og rart». Tenker hun. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Publisert

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

- «Oda!» av Ketil Bjørnstad var ei bok som virkelig tok meg med storm. Jeg var 18 år da jeg leste den, og den passet liksom inn i livet mitt da. Det var fantastisk å lese om denne kvinnen som gikk rakrygget inn på Grand og satte seg midt mellom Munch, Jæger og Christian Krogh, og bare tok sin naturlige plass der midt blant alle disse kunstneriske og kanskje litt selvhøytidelige mannfolka.

Seinere, da jeg debuterte som skuespiller, var det nettopp Oda Krogh jeg spilte. Det var med ærefrykt jeg tok på meg den karakteristiske røde hatten og forsøkte å krype inn i det modige og ville hjertet hennes. Seinere har jeg forstått at det var mange flere kvinner på samme tid, fra andre sosiale forhold, som ikke hadde mulighet til å ta den samme plassen, selv om de kanskje også hadde turt. Oda Krogh var uansett den første av de sterke kvinnene som gikk før oss, og som jeg traff, og jeg vil alltid ha henne med meg.

Hva leser du nå?

- Akkurat nå leser jeg «Diamantkvelder» av Hilde-Rød Larsen og jeg storkoser meg og grøsser litt på ryggen på samme tid. Dette er nemlig en roman som tar oss med på en tur tilbake i en tidlig-voksen, sein ungdomstid, hvor episoder har oppstått som det går opp for jeg-personen at hun kanskje har pyntet litt på. Inni seg. Hva skjer når du endelig tør å se hva som egentlig skjedde? Blir det vondere, blir det sannere eller tåler vi det ganske godt, vi mennesker som har levd et liv?

Det er detaljer i denne boka som får deg til å legge den ned et øyeblikk for å tenke over hva du akkurat leste, man gjenkjenner venninneforhold og man gjenkjenner situasjoner, man gjenkjenner begjær og forelskelse, skam og sjenanse. Hilde-Rød Larsen skriver drivandes godt og det er sart, selvironisk og gjenkjennbart på samme tid. Det er noe ømt i å rekke ut hånda og trøste den man en gang var.

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

- Jeg tror nok det ville stått mellom Roy Jacobsen og Cathrine Grøndahl hvis jeg fikk velge på øverste hylle. Cathrine Grøndahl skrev en fantastisk diktsamling som het «Riv ruskende rytmer» i 1994 som gjorde et uutslettelig inntrykk på meg. Hun ser gjennom virkeligheten og klarer å bære det fram så alt blir klarere og samtidig rarere. Det er en veldig gøy kombinasjon. Det tror jeg hadde passet til livet mitt; «Klart og rart». Den boka tåler virkelig tidens tann og det hender ofte at jeg må bort i bokhylla og ta en liten oppfriskning.

Roy Jacobsen beskriver mennesker så ømt og godt at det hender jeg må trekke pusten for å gå inn i hans verdener. Jeg gjenkjenner ofte livet i ordene hans og det beste av alt: Han kan noe om det å vokse opp i blokk.

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

- Siste jeg leste var vel egentlig ikke en selvhjelpsbok, men det ble det: «Å leve med Kierkegaard» av Sørine Godtfredsen.

Hvilken bok har du smuglest?

- Jeg har ikke smuglest noen bøker. Står for alt.

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

- Når man jobber som skuespiller er det vanskelig å mislike noen karakterer helt. Vi må liksom være i stand til å gå inn og forsvare ethvert sinn. Om man ikke liker dem personlig så øver vi oss hele tiden på å forstå dem, forstå hvorfor de handler som de gjør, forstå gjerningene.

Kanskje jeg kan driste meg til å ta en av mine egne karakterer i boka «Til Oss fra de eldste». Ranveig heter hun og elsker begravelser, snitter og stjeler håndkremer fra badeskuffene i hjemmene hun besøker. Hun føler alltid at andre står i sola og lager skygge for henne. Ranveig takker ikke for livet, livet har vært motstanderen hennes fra tidenes morgen. Ranveig hater Lily Larsen som er gammel og søt og som det lukter bergamottolje av. Ranveig er diger og slapp og går med trillebag. Men på den annen side … kanskje er det en side i oss alle det også?

….og hvilken romankarakter ville du ligget med?

- He he, det er vel ikke det første jeg tenker på når jeg leser bøker, men la meg velge Lille Lord når han ble Store Lord, hvis han beholdt eventyrlysten, nysgjerrigheten og sulten på livet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer