Anmeldelse: Abigail Dean, «Jente A»

Grufull boksensasjon

Det verste med denne originale og gruoppvekkende krimmen er at den er inspirert av virkelige hendelser.

ABIGAIL DEAN: Den britiske forfatteren brakdebuterte med krimboka «Jente A», som også skal bli tv-serie. Foto: GURSLI BERG / NICOLA THOMPSON
ABIGAIL DEAN: Den britiske forfatteren brakdebuterte med krimboka «Jente A», som også skal bli tv-serie. Foto: GURSLI BERG / NICOLA THOMPSON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

13 år gamle Lex ligger lenket fast i en illeluktende, fuktig seng. Rommet er iskaldt og forsøplet, vinduene dekket for med papp og Lex selv er underernært og forslått. I senga ved siden av ligger lillesøsteren Evie i en enda verre forfatning. Lex innser at de kommer til å dø om hun ikke gjør noe. På mirakuløst vis klarer hun å rømme, og får varslet politiet. Da politiet kommer til det råtne og stinkende huset har «fangevokteren» - faren til Lex - tatt livet av seg, mens den tafatte moren sitter og hylgråter over liket hans.

Tematikken i «Jente A» er så fryktelig at jeg egentlig vegrer meg for å lese den type bøker. Enda verre blir det av at forfatteren skal være inspirert av såkalt «true crime».

Handlingen i boka har påfallende og uttalte paralleller til en uhyggelig sak i California, der ekteparet Turpin ble dømt til livstid i fengsel for ekstremt grov mishandling av tolv av sine tretten barn.

Noe som ikke stemmer

Handlingen i britiske Abigail Deans debutroman er lagt til Hollowfield i England, nærmere tjue år etter at Lex klarte å rømme. Lex har nå blitt en suksessfull New York-advokat. Hun blir oppringt fra fengselet med beskjed om at moren nå er død, som har utpekt henne som testamentfullbyrder. Lex bestemmer seg for å lage «Skrekkens hus» om til et senter for barn, men da må hun ha tillatelse fra sine søsken. De sju barna fikk av politiet navn etter alder; fra Gutt A til D, og jente A til C, og kapitlene er inndelt etter disse navnene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer